Folia aluminiowa

  • 2

Jest bardzo praktyczna, świetna do pieczenia. Trzeba jednak wiedzieć jak jej używać.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Folia aluminiowa
Błyszcząca strona chroni przed utratą ciepła, podczas gdy strona matowa ciepło przepuszcza. Jeśli chcemy przechować mięso w cieple piekarnika, zawijamy je błyszczącą stroną na zewnątrz. Odwrotnie, gdy chcemy szybko coś upiec.

Najczęściej folię stosuje się do:

- pieczenia mięsa w sosie własnym, bez dodawania tłuszczu. Mięso trzeba szczelnie zawinąć w folię, żeby nie obeschło. Pod koniec pieczenia można je rozwinąć i przyrumienić.

- pieczenia mięsa i drobiu z dodatkiem tłuszczu. Blachę lub brytfannę należy wyłożyć folią aluminiową, tak by znacznie wystawała ponad brzegi. Mięso będzie rumiane, piekarnik zaś zabezpieczony przed pryskającym tłuszczem.

- pieczenia i gotowania ryb. Rybę układa się na folii, luźno złącza brzegi. Folia nie powinna przylegać do ryby, ponieważ pod wpływem ciepła mięso ryby pęcznieje.

- pieczenie ciast. Folią wykłada się formy. Ciasto tak pieczone nie przypala się, nie traci zapachu, łatwiej się je wyjmuje. Jeśli zbyt szybko zaczęło się rumienić, należy przykryć je folią.