Błyszcząca strona chroni przed utratą ciepła, podczas gdy strona matowa ciepło przepuszcza. Jeśli chcemy przechować mięso w cieple piekarnika, zawijamy je błyszczącą stroną na zewnątrz. Odwrotnie, gdy chcemy szybko coś upiec.
Najczęściej folię stosuje się do:
- pieczenia mięsa w sosie własnym, bez dodawania tłuszczu. Mięso trzeba szczelnie zawinąć w folię, żeby nie obeschło. Pod koniec pieczenia można je rozwinąć i przyrumienić.
- pieczenia mięsa i drobiu z dodatkiem tłuszczu. Blachę lub brytfannę należy wyłożyć folią aluminiową, tak by znacznie wystawała ponad brzegi. Mięso będzie rumiane, piekarnik zaś zabezpieczony przed pryskającym tłuszczem.
- pieczenia i gotowania ryb. Rybę układa się na folii, luźno złącza brzegi. Folia nie powinna przylegać do ryby, ponieważ pod wpływem ciepła mięso ryby pęcznieje.
- pieczenie ciast. Folią wykłada się formy. Ciasto tak pieczone nie przypala się, nie traci zapachu, łatwiej się je wyjmuje. Jeśli zbyt szybko zaczęło się rumienić, należy przykryć je folią.
Najczęściej folię stosuje się do:
- pieczenia mięsa w sosie własnym, bez dodawania tłuszczu. Mięso trzeba szczelnie zawinąć w folię, żeby nie obeschło. Pod koniec pieczenia można je rozwinąć i przyrumienić.
- pieczenia mięsa i drobiu z dodatkiem tłuszczu. Blachę lub brytfannę należy wyłożyć folią aluminiową, tak by znacznie wystawała ponad brzegi. Mięso będzie rumiane, piekarnik zaś zabezpieczony przed pryskającym tłuszczem.
- pieczenia i gotowania ryb. Rybę układa się na folii, luźno złącza brzegi. Folia nie powinna przylegać do ryby, ponieważ pod wpływem ciepła mięso ryby pęcznieje.
- pieczenie ciast. Folią wykłada się formy. Ciasto tak pieczone nie przypala się, nie traci zapachu, łatwiej się je wyjmuje. Jeśli zbyt szybko zaczęło się rumienić, należy przykryć je folią.
Polpal
17 gru 2012, 02:27
Jeśli chodzi o dwie strony folii aluminiowej to jest to mit, który ciężko zwalczyć.
Krótko mówiąc to nie ma praktycznie żadnego znaczenia, którą stroną owinie się potrawę do pieczenia i którą po upieczeniu.
Jeśli przez lata używaliśmy folię odwrotnie i wszystko wychodziło w porządku to jest to właśnie odpowiedź, że strona nie ma znaczenia.
Odbijanie światła na stronie błyszczącej jest 88% a na stronie matowej 80% - tak więc bez czułego instrumentu nie da się wyczuć różnicy. Ludzie w firmie Alcoa (the Aluminum Company of America) mówią, że strona nie ma znaczenia a to oni właśnie produkują folię i chyba wiedzą coś na ten temat.
Skąd więc dwie strony? Stąd, że trudno jest ustawić walce do ostatniego etapu produkcji na grubość (cienkość) jednego arkusza folii więc dwa arkusze są puszczane razem i następnie oddzielane - strona wewnętrzna (ta pomiędzy foliami) wychodzi matowa a strona zewnętrzna wychodzi błyszcząca.
Tu jest artykuł na ten temat ale niestety nie ma tłumaczenia polskiego http://en.wikipedia.org/wiki/Aluminium_foil
Ważniejsze jest to, że folia grubsza niż 25 µm nie przepuszcza tlenu i wilgoci, ta cieńsza folia ma mikroskopijne dziurki powstałe podczas produkcji, których nie widać gołym okiem, tak więc dłuższe przechowywanie żywności w zamrażalce nie jest wskazane bo z czasem wilgoć i bakterie wejdą do szczelnie owiniętego folią pakietu.
http://forum.gotujmy.pl/spozywcza-folia-aluminiowa,watek,92690.html
esencja