Sposób przygotowania:
Gjuvec - bulgarski bukiet jarzyn
Przygotowanie: Na poczatku umyc i pokroic na duze kawalki baklazan i cukinie. W oddzielnej misce posolic wszystko dobrze, odstawic na 1/2 godziny a przed dodaniem do reszty jarzyn odlac wode, ktora sie wytworzyla. Ziemniaki umyc, obrac pokroic na kawalki - ziemniaki potrzebuja najdluzej aby sie ugotowaly, wiec nie za duze. Marchew umyc, obrac pokroic na kawalki. Cebule obrac i pokroic w piorka. Por przeciac wzdluz i umyc dobrze, pokroic wg gustu, lub zostawic w calosci. Brokuly umyc i rozdzielic na mniejsze czastki. (tak samo oczyscic inne jarzyny jesli dodamy w zamian za brokuly lub dodatkowo - im wiecej jarzyn tym ciekawszy smak) Papryki umyc, oczyscic z nasion i pokroic na duze kawalki. Pomidory umyc i pokroic na cwiartki. Czosnek obrac, ok 6-7 zabkow, pozostawic w calosci Przygotowac 1/2 l bulionu lub goracej osolonej wody. Poukladac jarzyny na dnie brytfanki, zaczynajac od ziemniakow, marchewki i cebuli. Papryke obydwa kolory, ukladajac calosc rownomiernie w brytfance i warstowo solac jarzyny, tak poprostu z solniczki. Dolozyc brokuly, ew. zielona cebulke. Nie zapomniec dodac czosnek i ostra papryczke ew. posypac troche suszona ostra papryka. Dolozyc osaczona cukinie oraz cwiartki pomidorow. Na koncu dolozyc baklazan. Calosc zalac przygotowanym bulionem (moze to byc rowniez resztka rosolu albo rosolek z kostki) Polac olejem, jak salatke, lekko jeszcze raz posolic i sypnac pieprzem. Zamknac brytfanke i wstawic do goracego piekarnika i dusic tam jarzyny ok 1 1/2 godziny. Podawac na glebokich talerzach, jak zupe nakaladajac kazdemu wg. zyczenia, jego ulubione jarzyny. Posypac zielona pietruszka ew. kleks smietany... Mozna do tego podac bagietke czy inne biale pieczywo. Jesli zostanie nam sporo jarzyn - na drugi dzien mozemy zmiksowac calosc i otrzymamy zupe krem :) Smacznego!
yola