Sposób przygotowania:
Golonko w sosie z surówką z kapusty
Golonko obrać ze skóry i wykroić kość. Opłukać i pokroić na kawałki. Do garnka włożyć masło, dodać pokrojoną połowę cebuli i włożyć mięso. Lekko podsmażyć. Zalać niewielką ilością wody, dodać umyte grzyby, vegetę i szczyptę papryki. Dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. W kubeczku wymieszać śmietanę, musztardę i mąkę. Wlać do mięsa i chwilkę poddusić. Doprawić pieprzem do smaku. Kapustę posiekać i ugotować do miękkści w osolonej wodzie. Ostudzić. Do kapusty dodać pokrojoną na drobno cebulę, startą marchew i jabłka i wymieszać. Dodać oliwę i sok z cytryny. Doprawić do smaku pieprzem i cukrem. Wymieszać. Podawać z golonką i ziemniakami.
joaska500
aninka
U nas na wsi mówi się golonko, ale częściej rzeczywiście używa się nazwy golonka.