Od kilku lat odbywająca się w Muzeum Wsi Mazowieckiej impreza „Gotowanie na Polanie” przyciąga wielu zwolenników i smakoszy kuchni tradycyjnej. I w tym roku organizatorzy zapraszają do wspólnego biesiadowania. Celem wydarzenia jest popularyzowanie i rozpowszechnianie kulinarnych tradycji dawnego Mazowsza.
Główną atrakcją programu jest coroczny konkurs kulinarny pt. „Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka”. Uczestnicy przygotować maja tradycyjne potrawy spożywane na Mazowszu, które należeć muszą do jednej konkursowych kategorii: zupy, dania jarskie, potrawy mięsne, przekąski, desery lub napoje. Ich prezentacje oceni jury. Do wzięcia udziału zaproszone są zarówno gospodynie specjalizujące się w kuchni regionalnej, jak również producenci żywności tego typu.
Przez cały czas na polanie płonąć będzie ognisko, nad którym goście będę mogli piec kiełbaski.
Impreza w skansenie to nie tylko wydarzenie kulinarne. W planie znajdują się także wystawy, pokazy rzemiosła i rękodzieła ludowego oraz przejażdżki bryczką i w siodle po terenie ekspozycji. Dodatkowo czas umilać będzie muzyka i tańce.
Główną atrakcją programu jest coroczny konkurs kulinarny pt. „Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka”. Uczestnicy przygotować maja tradycyjne potrawy spożywane na Mazowszu, które należeć muszą do jednej konkursowych kategorii: zupy, dania jarskie, potrawy mięsne, przekąski, desery lub napoje. Ich prezentacje oceni jury. Do wzięcia udziału zaproszone są zarówno gospodynie specjalizujące się w kuchni regionalnej, jak również producenci żywności tego typu.
Przez cały czas na polanie płonąć będzie ognisko, nad którym goście będę mogli piec kiełbaski.
Impreza w skansenie to nie tylko wydarzenie kulinarne. W planie znajdują się także wystawy, pokazy rzemiosła i rękodzieła ludowego oraz przejażdżki bryczką i w siodle po terenie ekspozycji. Dodatkowo czas umilać będzie muzyka i tańce.