Grzybowe menu w Jazz Bistro

Sieć restauracji Jazz Bistro Group przygotowała specjalne grzybowe menu, dostarczając niezwykłych doznań smakowych.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Grzybowe menu w Jazz Bistro
Kulinarne, grzybowe dzieła sztuki zadowolą najbardziej wybrednych smakoszy. W zależności od upodobań, możemy wybierać wśród przystawek, zup, sałat, jak i dań głównych: kurki, borowiki, maślaki czy podgrzybki.

Na Starówce, w Jazz Bistro Gwiazdeczka (ul. Piwna 40) delektować się można wyśmienitą sałatką ze smażonych borowików (31 zł). Smakoszy z pewnością zainteresuje tagliatelle z podgrzybkami, kurczakiem oraz fasolą szparagową (33,50 zł) lub wyjątkowa ryba maślana z grzybowym risotto (36,90zł).

Miłośnicy wyrafinowanych dań powinni zajrzeć do Nu Jazz Bistro (Żurawia 6/12). Szef kuchni proponuje carpaccio wołowe z borowikami i parmezanem (42 zł) lub carpaccio z tuńczyka z borowikami, czerwonym pieprzem, świeżą figą oraz sosem z pomarańczy i suszonych pomidorów (29 zł). Ta przystawka to początek kulinarnej podróży. Należy skosztować kotlecików jagnięcych z sosem borowikowym (59 zł) czy też steka z polędwicy argentyńskiej na duszonych borowikach z sałatką Bok–choy, ryżem jaśminowym, balsamicznym sosem teriyaki i warzywną tempurą (69,50 zł). Makaron gryczany z borowikami i polędwicą argentyńską (35,50 zł) to już prawdziwa esencja smaku.

Na szybki grzybowy lunch warto odwiedzić Jazz Bistro na Pięknej (Piękna 20). Możemy tam spróbować między innymi kremu z kasztanów podawanego z borowikami smażonymi na maśle
(13,50 zł) lub naleśników nadziewanych serem, ziemniakami, smażonym bekonem, serwowanych z sosem grzybowym (26,50 zł).

Jeśli mamy ochotę na naprawdę wyrafinowane dania, bez wątpienia wizyta w ZEN Jazz Bistro (ul. Jasna 24) powinna nas usatysfakcjonować. Szef kuchni przygotował grzybowe menu, zapewniając prawdziwą kulinarną podróż po egzotycznych zakątkach świata.
Możemy wypróbować więc borowikowego tatara na grzance z pumpernikla (21 zł), samosów nadziewanych prawdziwkami i przegrzebkami, z sosem jogurtowym, szczypiorkiem i zielonym tobiko (18 zł) lub świeżych borowików duszonych w kremowej śmietanie i mleku kokosowym (26 zł). Z pewnością nawet najbardziej wymagających zadowoli wyjątkowe danie z sarniny - polędwiczki z sarny w borowikach z dodatkiem pieczonej papryki, sosu żurawinowego z imbirem, podawanych z zapiekanymi ziemniakami (96 zł).

Sezon grzybowy jest tylko raz w roku i trwa niezwykle krótko. Warto wykorzystać ten czas, by rozkoszować się smakami oryginalnych dań z grzybów, które przecież od zawsze stanowiły bardzo ważny element naszej tradycyjnej kuchni polskiej. Warto odkryć je na nowo.