Lecznicze właściwości herbaty – przede wszystkim zielonej i białej, które nie są poddawane procesowi fermentacji oraz częściowo fermentowanej herbaty czerwonej – znane są od dawna. Ich najważniejsze zalety znajdziesz w zamieszczonej poniżej tabelce. Wiadomo też, że czerwona herbata pu-erh wspomaga odchudzanie: przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i zmniejsza wchłanianie tłuszczu w jelitach. Nie każdy jednak lubi jej charakterystyczny nieco ziemisty smak.
Okazuje się, że podobne efekty można osiągnąć, pijąc zieloną lub białą herbatę. Choć działają mniej spektakularnie niż pu-erh, to jednak też pomagają się pozbyć kilku niepotrzebnych kilogramów. Trzeba jednak pijać je regularnie, najlepiej 3 razy dziennie po pół szklanki przed posiłkami – wtedy najskuteczniej rozwijają swoje dietetyczne zalety. Co więcej, z odchudzających właściwości kolorowych herbat można korzystać, delektując się pysznymi deserami. Zielona i biała herbata są także świetnym dodatkiem do lodów, a także kremów tortów i serników.
RODZAJ HERBATY
1. Herbata zielona
Wytwarzanie zielonej herbaty:
Zerwane liście suszy się, nie poddając ich fermentacji. Niektóre droższe odmiany nadal przygotowuje się ręcznie.
Właściwości zielonej herbaty:
Zawiera dużo witamin (np. C, K) i minerałów. Reguluje ciśnienie krwi. Zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych. Przeciwdziała m.in. wylewom i zawałom serca.
Parzenie zielonej herbaty:
Parz do 3 razy w wodzie o temp. 80 st. przez 3 minuty. Pierwszy napar ma działanie pobudzające, pozostałe uspokajające.
2. Herbata biała
Wytwarzanie białej herbaty:
To wysuszone pączki, które nie zdążyły się rozwinąć, pokryte białymi włoskami – stąd kolor herbaty. Nie są poddawane fermentacji.
Właściwości białej herbaty:
Ma właściwości antynowotworowe, zwalcza wolne rodniki. Zwana jest „eliksirem młodości”, gdyż spowalnia starzenie komórek. Korzystnie wpływa na krążenie.
Parzenie białej herbaty:
Zalej ją wodą o temp. ok. 85 stopni i parz pod przykryciem ok. 7 minut. Na filiżankę napoju użyj płaską łyżkę liści.
3. Herbata czerwona
Wytwarzanie czerwonej herbaty:
Liście herbaty podsusza się, a następnie poddaje procesowi częściowej fermentacji, po czym ponownie suszy.
Właściwości czerwonej herbaty:
Wspomaga pracę wątroby, obniża poziom cholesterolu. Stymuluje wydzielanie soków trawiennych. Zapobiega powstawaniu wolnych rodników.
Parzenie czerwonej herbaty:
Parz 3 razy w temperaturze ok. 95 st. przez 3 minuty. Czas możesz wydłużać o 1 minutę przy kolejnych parzeniach.
Oto Wasze przepisy na smaczne herbaty
Źródło: Pani domu
Okazuje się, że podobne efekty można osiągnąć, pijąc zieloną lub białą herbatę. Choć działają mniej spektakularnie niż pu-erh, to jednak też pomagają się pozbyć kilku niepotrzebnych kilogramów. Trzeba jednak pijać je regularnie, najlepiej 3 razy dziennie po pół szklanki przed posiłkami – wtedy najskuteczniej rozwijają swoje dietetyczne zalety. Co więcej, z odchudzających właściwości kolorowych herbat można korzystać, delektując się pysznymi deserami. Zielona i biała herbata są także świetnym dodatkiem do lodów, a także kremów tortów i serników.
RODZAJ HERBATY
1. Herbata zielona
Wytwarzanie zielonej herbaty:
Zerwane liście suszy się, nie poddając ich fermentacji. Niektóre droższe odmiany nadal przygotowuje się ręcznie.
Właściwości zielonej herbaty:
Zawiera dużo witamin (np. C, K) i minerałów. Reguluje ciśnienie krwi. Zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych. Przeciwdziała m.in. wylewom i zawałom serca.
Parzenie zielonej herbaty:
Parz do 3 razy w wodzie o temp. 80 st. przez 3 minuty. Pierwszy napar ma działanie pobudzające, pozostałe uspokajające.
2. Herbata biała
Wytwarzanie białej herbaty:
To wysuszone pączki, które nie zdążyły się rozwinąć, pokryte białymi włoskami – stąd kolor herbaty. Nie są poddawane fermentacji.
Właściwości białej herbaty:
Ma właściwości antynowotworowe, zwalcza wolne rodniki. Zwana jest „eliksirem młodości”, gdyż spowalnia starzenie komórek. Korzystnie wpływa na krążenie.
Parzenie białej herbaty:
Zalej ją wodą o temp. ok. 85 stopni i parz pod przykryciem ok. 7 minut. Na filiżankę napoju użyj płaską łyżkę liści.
3. Herbata czerwona
Wytwarzanie czerwonej herbaty:
Liście herbaty podsusza się, a następnie poddaje procesowi częściowej fermentacji, po czym ponownie suszy.
Właściwości czerwonej herbaty:
Wspomaga pracę wątroby, obniża poziom cholesterolu. Stymuluje wydzielanie soków trawiennych. Zapobiega powstawaniu wolnych rodników.
Parzenie czerwonej herbaty:
Parz 3 razy w temperaturze ok. 95 st. przez 3 minuty. Czas możesz wydłużać o 1 minutę przy kolejnych parzeniach.
Oto Wasze przepisy na smaczne herbaty
Źródło: Pani domu
Gość