Ogórek, zielony ma garniturek. I nic ponad to
Ogórek przez wielu traktowany jest jako zdrowe i wartościowe warzywo, które warto włączyć do codziennego jadłospisu dla zachowania zdrowia i urody. Podświadomie, kojarzymy go ze zdrowym warzywem z uwagi na jego zielony kolor. Tymczasem, ogórek nie tylko nie jest najzdrowszym z warzyw, ale wręcz pozbawia dobroczynnego działania inne jarzyny.
Co się kryje w ogórku?
Świeży ogórek, oprócz wody, która stanowi 95% jego składu, zawiera także pewną ilość witamin C, K i niewielką zawartość witamin z grupy B. Zjedzenie kilku świeżych ogórków pokrywa nasze zapotrzebowanie na witaminy tylko w bardzo niewielkim stopniu. Równie niewiele kryje się w ogórku potasu, magnesu i sodu. Niestety, ogórek obrany ze skórki traci połowę, i tak już śladowych ilości, wszystkich witamin i minerałów
Uwaga na połączenia!
Nie należy łączyć świeżego ogórka z bogatymi w witaminę C warzywami, gdyż zawiera on askorbinazę, która rozkłada kwas askorbinowy. Tym samym, mieszanie ogórka, na przykład z pomidorem sprawia, że w pozbywamy się całej witaminy C z tego drugiego. Podobny mechanizm obserwujemy w przypadku świeżej cukinii, również bogatej w askorbinozę.
Kiszony znaczy lepszy
Kiszenie sprawia, że askorbinaza ulega zniszczeniu, dodatkowo ogórek nabiera nieco więcej dobroczynnej witaminy C, oraz B12, staje się lekkostrawny i dobrze nadaje się do usuwania nadmiaru wody z organizmu. Polepsza perystaltykę jelit i wpływa na trawienie. Słowem, warzywo doskonałe, ale czy na pewno?
Nie tylko same plusy
Ogórki kiszone to przede wszystkim całe morze soli. Osoby cierpiące na nadciśnienie powinny ich unikać, lub wybierać te małosolne, a więc takie, które ledwie zdążyły się zakisić. Jeden dobrze ukiszony ogórek może wyczerpać całkowicie nasze dzienne zapotrzebowanie na sól.
Zdolność do wydalania wody z organizmu sprawia, że korniszony to nie najlepszy towarzysz alkoholu. Nadmiar ogórków może spotęgować jedynie kaca na drugi dzień.
Jak kupować ogórki?
Kiszone ogórki wybieraj bezpośrednio z beczki w której pływają. Takie beczułki znajdują się w wielu sklepach gdzie klient może obejrzeć ogórki i samemu wybrać odpowiednią ilość. Unikaj kupowania ogórków w plastikowych torbach. Unikaj ogórków konserwowych. Są bardziej przetworzone, zawierają zbędne dodatki, jak choćby cukier. Ponadto są pasteryzowane.
Ogórek przez wielu traktowany jest jako zdrowe i wartościowe warzywo, które warto włączyć do codziennego jadłospisu dla zachowania zdrowia i urody. Podświadomie, kojarzymy go ze zdrowym warzywem z uwagi na jego zielony kolor. Tymczasem, ogórek nie tylko nie jest najzdrowszym z warzyw, ale wręcz pozbawia dobroczynnego działania inne jarzyny.
Co się kryje w ogórku?
Świeży ogórek, oprócz wody, która stanowi 95% jego składu, zawiera także pewną ilość witamin C, K i niewielką zawartość witamin z grupy B. Zjedzenie kilku świeżych ogórków pokrywa nasze zapotrzebowanie na witaminy tylko w bardzo niewielkim stopniu. Równie niewiele kryje się w ogórku potasu, magnesu i sodu. Niestety, ogórek obrany ze skórki traci połowę, i tak już śladowych ilości, wszystkich witamin i minerałów
Uwaga na połączenia!
Nie należy łączyć świeżego ogórka z bogatymi w witaminę C warzywami, gdyż zawiera on askorbinazę, która rozkłada kwas askorbinowy. Tym samym, mieszanie ogórka, na przykład z pomidorem sprawia, że w pozbywamy się całej witaminy C z tego drugiego. Podobny mechanizm obserwujemy w przypadku świeżej cukinii, również bogatej w askorbinozę.
Kiszony znaczy lepszy
Kiszenie sprawia, że askorbinaza ulega zniszczeniu, dodatkowo ogórek nabiera nieco więcej dobroczynnej witaminy C, oraz B12, staje się lekkostrawny i dobrze nadaje się do usuwania nadmiaru wody z organizmu. Polepsza perystaltykę jelit i wpływa na trawienie. Słowem, warzywo doskonałe, ale czy na pewno?
Nie tylko same plusy
Ogórki kiszone to przede wszystkim całe morze soli. Osoby cierpiące na nadciśnienie powinny ich unikać, lub wybierać te małosolne, a więc takie, które ledwie zdążyły się zakisić. Jeden dobrze ukiszony ogórek może wyczerpać całkowicie nasze dzienne zapotrzebowanie na sól.
Zdolność do wydalania wody z organizmu sprawia, że korniszony to nie najlepszy towarzysz alkoholu. Nadmiar ogórków może spotęgować jedynie kaca na drugi dzień.
Jak kupować ogórki?
Kiszone ogórki wybieraj bezpośrednio z beczki w której pływają. Takie beczułki znajdują się w wielu sklepach gdzie klient może obejrzeć ogórki i samemu wybrać odpowiednią ilość. Unikaj kupowania ogórków w plastikowych torbach. Unikaj ogórków konserwowych. Są bardziej przetworzone, zawierają zbędne dodatki, jak choćby cukier. Ponadto są pasteryzowane.