II Festiwal Kulinarny Potraw z Dziczyzny

Już 18 czerwca w Jurkowie rusza impreza dla miłośników dziczyzny i tradycji łowieckiej.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
II Festiwal Kulinarny Potraw z Dziczyzny
Dziczyzna w kuchni polskiej cieszy się wyjątkowo długą tradycją, smakosze zwracają uwagę na jej wyjątkową kruchość, smak i aromat.
Miłośnicy łowiectwa i amatorzy potraw mięsnych bez wątpienia docenią przysmaki serwowane na II już Festiwalu Kulinarnych Potraw z Dziczyzny, który odbędzie się w Jurkowie w dniach od 18 do 19 czerwca 2011 roku.

Z uwagi na to, że będzie to już druga edycja festiwalu, warto spojrzeć na potrawy, które zwyciężyły w poprzedniej, gdyż druga na pewno nie będzie w tym względzie gorsza - comber pod aksamitnym sosem kurkowym, schab z jelenia duszony w warzywach z orzechami czy eskalopki z jelenia z sosem wiśniowym to tylko niektóre przysmaki, spośród których wybierali uczestnicy pierwszej edycji.

Dwudniowa impreza składać się będzie z wielu atrakcji. Pierwszego dnia odbędzie się konkurs na najlepszą potrawę z dziczyzny, wieczorem natomiast można będzie posłuchać tradycyjnej muzyki myśliwskiej i spróbować potraw na wyjątkowej biesiadzie.

Drugi dzień to pokaz gotowania przygotowany przez kucharzy ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników. Szczęśliwcy z widowni, będą mieli okazję skosztować tego co przyrządzą mistrzowie mięsnych potraw. Następnie odbędą się konkursy dla dzieci - z wiedzy przyrodniczej oraz strzelecki.

Porada dla poszukujących miejscowości festiwalowej na mapie: Jurków jest położony 60 km ok Krakowa w stronę Nowego Sącza. Kiedy narysujemy na mapie trójkąt Kraków-Tarnów-Nowy Sącz to Jurków jest jego środkiem.