SUPERPRZEPIS

Indyczy wieniec a'la kulebiak

  • Ewa
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Indyczy wieniec a'la kulebiak Więcej zdjęć (5)

Pysznego, soczystego indyka gwarantuje marynata i ciasto, które otula to delikatne mięso. Fajna propozycja na świąteczny stół.

Składniki:

Indyczy wieniec a'la kulebiak

 

Sposób przygotowania:

Indyczy wieniec a'la kulebiak
1. Pierś z indyka kroimy na mniejsze, cieńsze kawałki, solimy i pieprzymy. Marynujemy w podprażonych i posiekanych orzechach wymieszanych z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i aromatyzowaną oliwą. Marynować powinien się przez całą noc. 2.. Ciasto. Robimy zaczyn. Drożdże łączymy z cukrem, kiedy się rozpuszczą dodajemy ciepłe mleko. Mleko dodajemy naprzemiennie z 50 mąki- dzięki temu nie powstaną nam grudki. Gotowy zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 20 minut. W misce wysypujemy resztę mąki, dodajemy pozostałe składniki ciasta- sól, jajko i stopiony tłuszcz. Dodajemy zaczyn i dokładnie wyrabiamy. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoi swoją objętość.3. Gotowe ciasto wałkujemy na cienki prostokąt. Wzdłuż dłuższego boku wykładamy mięso. Zawijamy, układamy na blasze zawinięciem do doły i formujemy krąg. Z resztek ciasta wycinamy ozdobne ciasteczka, które przyklejamy za pomocą roztrzepanego jajka do ciasta. Tak przygotowany wieniec odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Pieczemy 40-45 minut, termoobieg, 180 stopni. Podajemy z buraczanymi frytkami- buraki gotujemy al. dente, obieramy, wykrawamy frytki. Frytki przekładamy na blaszkę, solimy, pieprzymy i skrapiamy oliwą. Zapiekamy ok. 20 minut. Smacznego!
Indyczy wieniec a'la kulebiak
Etap 1 indyczy wieniec a'la kulebiak - zaczyn na ciasto
Indyczy wieniec a'la kulebiak
Etap 2 indyczy wieniec a'la kulebiak -marynowanie indyka
Indyczy wieniec a'la kulebiak
Etap 3 indyczy wieniec a'la kulebiak - zawijanie
Indyczy wieniec a'la kulebiak
Etap 4 indyczy wieniec a'la kulebiak - przekrój