misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Indyjskie danie z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Odsączony ryż razem z szafranem zmieszać z pozostałymi składnikami. Danie przybrać talarkami dymki i natychmiast podawać...

Indyjskie danie z ryżem

Składniki:

Indyjskie danie z ryżem

 

  • 100g naturalnego (niełuskanego) ryżu
  • około 13 obranych migdałów
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 100g świeżych boczniaków
  • 1 banan
  • 1 mały pęczek cebuli dymki
  • 50g rodzynków
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku
  • 1 łyżeczka tłuczonego kminku
  • 2 łyżeczki cynamonu w proszku
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 2-3 łyżeczki anyżku w proszku
  • 4 goździki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/4 l gorącego wegetariańskiego warzywnego wywaru (może być instant)
  • 1 łyżka stołowa nasion sezamu
  • szczypta szafranu w proszku

 

Sposób przygotowania:

Indyjskie danie z ryżem
Włożyć ryż do garnka, zalać zimną wodą i moczyć przez około 8 godzin (najlepiej przez noc).
Następnego dnia gotować ryż pod przykryciem na średnim ogniu przez około 25 minut.
W tym czasie przekroić migdały na pół, a następnie pokroić w paski. Cebulę obrać, drobno posiekać i razem z migdałami podsmażyć na umiarkowanie rozgrzanym oleju. Całość odstawić na bok.
Grzyby oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Banan obrać, pokroić w plasterki i połączyć razem z grzybami, cebulą i migdałami.
Cebulę dymkę oczyścić, umyć, odciąć szczypior i pokroić w cienkie talarki. Następnie zmieszać z rodzynkami i dodać do mieszanki grzybowej.. całość podgrzać, dusić kilka minut, doprawić do smaku, dopełnić wywarem i zagotować.
Dodać nasiona sezamu i całość dusić na małym ogniu około 8 minut ciągle mieszając.
Odsączony ryż razem z szafranem zmieszać z pozostałymi składnikami. Danie przybrać talarkami dymki i natychmiast podawać.

Tagi:

ryż