Sposób przygotowania:
Indyjskie danie z ryżem
Włożyć ryż do garnka, zalać zimną wodą i moczyć przez około 8 godzin (najlepiej przez noc).
Następnego dnia gotować ryż pod przykryciem na średnim ogniu przez około 25 minut.
W tym czasie przekroić migdały na pół, a następnie pokroić w paski. Cebulę obrać, drobno posiekać i razem z migdałami podsmażyć na umiarkowanie rozgrzanym oleju. Całość odstawić na bok.
Grzyby oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Banan obrać, pokroić w plasterki i połączyć razem z grzybami, cebulą i migdałami.
Cebulę dymkę oczyścić, umyć, odciąć szczypior i pokroić w cienkie talarki. Następnie zmieszać z rodzynkami i dodać do mieszanki grzybowej.. całość podgrzać, dusić kilka minut, doprawić do smaku, dopełnić wywarem i zagotować.
Dodać nasiona sezamu i całość dusić na małym ogniu około 8 minut ciągle mieszając.
Odsączony ryż razem z szafranem zmieszać z pozostałymi składnikami. Danie przybrać talarkami dymki i natychmiast podawać.
Następnego dnia gotować ryż pod przykryciem na średnim ogniu przez około 25 minut.
W tym czasie przekroić migdały na pół, a następnie pokroić w paski. Cebulę obrać, drobno posiekać i razem z migdałami podsmażyć na umiarkowanie rozgrzanym oleju. Całość odstawić na bok.
Grzyby oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Banan obrać, pokroić w plasterki i połączyć razem z grzybami, cebulą i migdałami.
Cebulę dymkę oczyścić, umyć, odciąć szczypior i pokroić w cienkie talarki. Następnie zmieszać z rodzynkami i dodać do mieszanki grzybowej.. całość podgrzać, dusić kilka minut, doprawić do smaku, dopełnić wywarem i zagotować.
Dodać nasiona sezamu i całość dusić na małym ogniu około 8 minut ciągle mieszając.
Odsączony ryż razem z szafranem zmieszać z pozostałymi składnikami. Danie przybrać talarkami dymki i natychmiast podawać.