EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 254]

Indyk na zielonej łące

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Połączenie mięsa z indyka z zielonym groszkiem i bazylią jest idealną propozycją dania niskokalorycznego, a zarazem niezwykle bogatego w witaminy, składniki mineralne, i błonnik - bez dodatku soli!

Indyk na zielonej łące

Składniki:

Indyk na zielonej łące

 

  • 400 g fileta z indyka

 

  • 12 plasterków szynki szwarcwaldzkiej

 

 

  • tymianek

 

 

 

  • 200 g makaronu pełnoziarnistego (kokardki)

Sos

 

 

 

 

  • 50 g sera żółtego (parmezan)

 

 

 

  • 350 g mrożonego zielonego groszku

 

 

Sposób przygotowania:

Indyk na zielonej łące

Przygotowanie piersi z indyka

Indyk na zielonej łące

Ziołami takimi jak tymianek, rozmaryn i ziołami prowansalskie oprószamy pierś z indyka pokrojoną na 4 podłużne słupki. Szynką szwarcwaldzką owijamy każdy kawałek piersi z indyka. Następnie zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku około 25 minut nagrzanym do 170 stopni C.

Pesto

Indyk na zielonej łące

Blenderem zmiksować: bazylię, czosnek, orzechy nerkowca, migdały, parmezan i oliwę
z oliwek w taki sposób żeby pozostawić małe drobinki składników. Na samym końcu doprawić do smaku solą i pieprzem.

Sos

Indyk na zielonej łące

Na wrzątek wrzucić zielony groszek wcześniej przepłukany ciepłą wodą, gotować według instrukcji na opakowaniu. Na patelnię wlać śmietanę dodać wcześniej przygotowane pesto, dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu do uzyskania gęstości sosu, na końcu dodać zielony groszek. Wszystko dokładnie wymieszać. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

Wykończenie potrawy

„Zielonym” sosem polać makaron a na wierzchu ułożyć upieczone kawałki indyka.