Sposób przygotowania:
Indyk na zielonej łącePrzygotowanie piersi z indyka
Ziołami takimi jak tymianek, rozmaryn i ziołami prowansalskie oprószamy pierś z indyka pokrojoną na 4 podłużne słupki. Szynką szwarcwaldzką owijamy każdy kawałek piersi z indyka. Następnie zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku około 25 minut nagrzanym do 170 stopni C.
Pesto
Blenderem zmiksować: bazylię, czosnek, orzechy nerkowca, migdały, parmezan i oliwę
z oliwek w taki sposób żeby pozostawić małe drobinki składników. Na samym końcu doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sos
Na wrzątek wrzucić zielony groszek wcześniej przepłukany ciepłą wodą, gotować według instrukcji na opakowaniu. Na patelnię wlać śmietanę dodać wcześniej przygotowane pesto, dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu do uzyskania gęstości sosu, na końcu dodać zielony groszek. Wszystko dokładnie wymieszać. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Wykończenie potrawy
„Zielonym” sosem polać makaron a na wierzchu ułożyć upieczone kawałki indyka.