IV Międzynarodowy Festiwal Fotografii Kulinarnej

  • 4

W Paryżu trwa Międzynarodowy Festiwal Fotografii Kulinarnej. W tym roku motywem przewodnim jest jajko.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
IV Międzynarodowy Festiwal Fotografii Kulinarnej

Festiwal trwa w Paryżu od 26 października do 11 listopada. Festiwalowe zdjęcia są dostępne w przestrzeni publicznej, a także na wystawach w hotelach, restauracjach, galeriach czy szkołach.

W wydarzeniu bierze udział 50 fotografów kulinarnych, a wśród nich znajduje się reprezentująca Polskę Paulina Jakóbiec, która festiwalowe zdjęcia przygotowywała ze znanym kucharzem Łukaszem Konikiem, jednym z najlepszych specjlistów od kuchni molekularnej w Polsce.


Drugie - fot. Paulina Jakóbiec

Tematami poprzednich edycji festiwalu były odpowiednio: ryby, muszle i skorupiaki (2009); ogród: warzywa, owoce, nasiona, zioła(2010) oraz jedzenie uliczne (2011).

Jajko zostało wybrane jako symbol – życia, odrodzenia, który towarzyszy nam w codziennym życiu w wielu odsłonach i też w licznych potrawach.

            
Fot. Laurent Jérôme                                                                       Fot. Philippe Exbrayat

Festiwal trwa 17 dni, podczas których 150 zdjęć 50 profesjonalnych fotografów z całego świata umieszczonych zostanie w przestrzeni publicznej i będzie rywalizowało w oficjalnym konkursie festiwalu. Nowością podczas tegorocznej edycji jest konkurs dla amatorów i bloggerów kulinarnych.

Więcej informacji na oficjalnej stronie, a poniżej możecie zobaczyć niektóre z konkursowych zdjęć.