![IV Międzynarodowy Festiwal Fotografii Kulinarnej IV Międzynarodowy Festiwal Fotografii Kulinarnej](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/iv-miedzynarodowy-festiwal-fotografii-kulinarnej-11801.jpg)
Festiwal trwa w Paryżu od 26 października do 11 listopada. Festiwalowe zdjęcia są dostępne w przestrzeni publicznej, a także na wystawach w hotelach, restauracjach, galeriach czy szkołach.
W wydarzeniu bierze udział 50 fotografów kulinarnych, a wśród nich znajduje się reprezentująca Polskę Paulina Jakóbiec, która festiwalowe zdjęcia przygotowywała ze znanym kucharzem Łukaszem Konikiem, jednym z najlepszych specjlistów od kuchni molekularnej w Polsce.
![](http://www.festivalphotoculinaire.com/photographe/2012/jakobiec_paulina/drugie.jpg)
Drugie - fot. Paulina Jakóbiec
Tematami poprzednich edycji festiwalu były odpowiednio: ryby, muszle i skorupiaki (2009); ogród: warzywa, owoce, nasiona, zioła(2010) oraz jedzenie uliczne (2011).
Jajko zostało wybrane jako symbol – życia, odrodzenia, który towarzyszy nam w codziennym życiu w wielu odsłonach i też w licznych potrawach.
![](http://www.festivalphotoculinaire.com/photographe/2012/laurent_jerome/img1.jpg)
![](http://www.festivalphotoculinaire.com/photographe/2012/exbrayat_philippe/volet-3-hd-.jpg)
Fot. Laurent Jérôme Fot. Philippe Exbrayat
Festiwal trwa 17 dni, podczas których 150 zdjęć 50 profesjonalnych fotografów z całego świata umieszczonych zostanie w przestrzeni publicznej i będzie rywalizowało w oficjalnym konkursie festiwalu. Nowością podczas tegorocznej edycji jest konkurs dla amatorów i bloggerów kulinarnych.
Więcej informacji na oficjalnej stronie, a poniżej możecie zobaczyć niektóre z konkursowych zdjęć.
-Natka-
kołczu
-Natka-
Gość