Już od dawna wiemy, że nie liczy się tylko co wykładamy na talerz, ale też w jaki sposób to robimy. Jemy też (a może przede wszystkim?) oczami – kolory, stylizacja i prezentacja potraw są równie ważne jak kompozycje smaków.
Swoje umiejętności w prezentacji i stylizacji potraw zaproszeni blogerzy mogli się dowiedzieć podczas pierwszego z cyklu spotkań Akademii Smaku Siemens, którego tematem był właśnie food design. Prowadząca – Paulina Ada Kalińska starała się zainspirować uczestników warsztatów do kreatywnego podejścia do stylizacji przyrządzanych potraw.
Prosty chłodnik z melona można podać na kilka sposobów – elegancko w kieliszku po martini, pomysłowo na łyżeczkach „na raz” oraz w rozkrojonym melonie. Podobnie, kreatywnie można podchodzić do innych potraw.
Zdaniem Pauliny Ady Kalińskiej wystarczy otworzyć umysł na te najprostsze formy, szukając inspiracji w naturze.
Uczestnicy spotkania wraz z szefem kuchni Konradem Birkiem przygotowywali: chłodnik z melona z imbirem i szynką parmeńską, pikantną pierś z kaczki w wędzonej czerwonej papryce, podaną z gruszkami w tokaju oraz deser - gruszki w przyprawach korzennych, polane sosem karmelowym.
Wszystkie przepisy znajdziecie w pierwszym numerze Akademii Smaku Siemens - Food design. Do ściągnięcia poniżej. Smacznego!
edytaha