![Jabłka pod kruszonką Jabłka pod kruszonką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/jablka-pod-kruszonka-17420.jpg)
300 g mąki (pół na pół biała i razowa albo orkiszowa)
100 g płatków owsianych
4 garście popingu z amarantusa
5 łyżek cukru pudru
300 g masła
nadzienie:
6 sporych jabłek, najlepiej szare renety - obrane, w kawałkach
cukier brązowy
ew. cynamon
Mąkę, płatki, poping, cukier i masło połączyć palcami tak, by powstała kruszonka - grudki. Jabłka obrać, pokroić. Natłuścić blaszkę, wyłożyć jabłka, posypać cukrem brązowym (można też cynamonem), na to wysypać kruszonkę, na wierzch można dac trochę cukru i skrawków masła. Ze 20-30 minut musi być w piecu, aż kruszonka się zezłoci.
Babciagramolka