Jabłka pod kruszonką

  • 1

Przepis na "Jabłka pod kruszonką" udostępnia znana krytyczka kulinarna Monika Kucia.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Jabłka pod kruszonką

300 g mąki (pół na pół biała i razowa albo orkiszowa)
100 g płatków owsianych
4 garście popingu z amarantusa
5 łyżek cukru pudru
300 g masła

nadzienie:
6 sporych jabłek, najlepiej szare renety - obrane, w kawałkach
cukier brązowy
ew. cynamon

Mąkę, płatki, poping, cukier i masło połączyć palcami tak, by powstała kruszonka - grudki. Jabłka obrać, pokroić. Natłuścić blaszkę, wyłożyć jabłka, posypać cukrem brązowym (można też cynamonem), na to wysypać kruszonkę, na wierzch można dac trochę cukru i skrawków masła. Ze 20-30 minut musi być w piecu, aż kruszonka się zezłoci.