Ileż to razy pomagała w zrobieniu obiadu? Ile razy usmażyła kotlety, czy inne mięsa? Ile to naleśników na niej powstało? Mnóstwo! Patelnia to jedno z naczyń, które wykorzystywane jest praktycznie najczęściej. Aby mieć możliwość korzystania z niej jak najdłużej, warto jest poznać kilka zasad czyszczenia, dzięki którym będziemy mogli cieszyć się nią jak najdłużej.
W zależności od tego z jakiego tworzywa jest zrobiona patelnia, czyścimy ją różnymi sposobami, np. należy uważać na patelnie teflonowe, ponieważ uszkodzenie teflonu spowoduje, że patelnia nie będzie się już nadawać do użytku.
PATELNIE EMALIOWANE: tak, wracają do łask patelnie i garnki z emalii. Aby łatwo doczyścić taką patelnię warto zagotować wodę z detergentem, a następnie opłukać. Pilnujmy, by nic się na niej nie przypalało.
PATELNIA TEFLONOWA: nie szorujmy jej ostrymi myjkami, zniszczymy wtedy teflon. W sklepach dostępne są specjalne gąbki do szorowania teflonowej powierzchni patelni. Aby pozbyć się przypalonych resztek nalej do niej trochę wody i dodaj proszku do prania; następnie odczekaj, aż resztki zmiękną, wypłucz i osusz ściereczką. Pamiętaj, aby mieszać na niej tylko i wyłącznie drewnianą łyżką.
PATELNIA ŻELIWNA: najlepiej, aby myć ją zwykłym papierowym ręcznikiem, do momentu, aż zmyjemy cały brud z patelni. Nie powinniśmy stosować wody z detergentami,gdyż tylko ją zniszczymy. W szafce osobno trzymamy patelnię i pokrywkę.
PATELNIA ZE STALI: przepłucz ją pod bieżącą wodą i wysusz. Zacieki, które powstaną najlepiej zmyć papierowym ręcznikiem, zwilżonym w odrobinie oleju.
Warto poważnie podejść do tematu i dbać o nasz kuchenny sprzęt. Dobrze zadbany, posłuży nam ładnych parę lat.
W zależności od tego z jakiego tworzywa jest zrobiona patelnia, czyścimy ją różnymi sposobami, np. należy uważać na patelnie teflonowe, ponieważ uszkodzenie teflonu spowoduje, że patelnia nie będzie się już nadawać do użytku.
PATELNIE EMALIOWANE: tak, wracają do łask patelnie i garnki z emalii. Aby łatwo doczyścić taką patelnię warto zagotować wodę z detergentem, a następnie opłukać. Pilnujmy, by nic się na niej nie przypalało.
PATELNIA TEFLONOWA: nie szorujmy jej ostrymi myjkami, zniszczymy wtedy teflon. W sklepach dostępne są specjalne gąbki do szorowania teflonowej powierzchni patelni. Aby pozbyć się przypalonych resztek nalej do niej trochę wody i dodaj proszku do prania; następnie odczekaj, aż resztki zmiękną, wypłucz i osusz ściereczką. Pamiętaj, aby mieszać na niej tylko i wyłącznie drewnianą łyżką.
PATELNIA ŻELIWNA: najlepiej, aby myć ją zwykłym papierowym ręcznikiem, do momentu, aż zmyjemy cały brud z patelni. Nie powinniśmy stosować wody z detergentami,gdyż tylko ją zniszczymy. W szafce osobno trzymamy patelnię i pokrywkę.
PATELNIA ZE STALI: przepłucz ją pod bieżącą wodą i wysusz. Zacieki, które powstaną najlepiej zmyć papierowym ręcznikiem, zwilżonym w odrobinie oleju.
Warto poważnie podejść do tematu i dbać o nasz kuchenny sprzęt. Dobrze zadbany, posłuży nam ładnych parę lat.
Nina W.
weronikaS
kuchcik77