Jakich zasad trzeba się trzymać łącząc wino z potrawami? Przede wszystkim warto próbować, eksperymentować - radzi znawca win Jan Czyż. Zazwyczaj cięższe wina pasują do ciężkich potraw, lekkie do lekkich, kwaśne do kwaśnych, a słodkie do słodkich.
Z drugiej strony utarte przekonanie, że czerwone wina najlepiej pasują do czerwonych mięs, a białe do ryb i drobiu nie zawsze jest prawdziwe! Podobnie nie zawsze słuszne jest przekonanie, że im wino droższe, tym lepsze.
Dobre połączenie wina z potrawą powinno przede wszystkim podkreślić zarówno smak potrawy, jak i smak wina. Dowiedzcie się więcej z magazynu Akademii Smaku Siemens – Wino w kuchni. Lampka z koneserem!
Znajdziecie tam też przepisy na potrawy, które do wybranych przez eksperta win opracował szef kuchni Konrad Birek.
Jak dobierać wino do potraw?
Dobre wino nie musi być drogie! Przejrzyj magazyn Akademii Smaku Siemens Wino w kuchni - Lampka z koneserem i dowiedz się jak łączyć wino z potrawami.
ocena: 4/5 głosów: 4
k.tyczynski