W Augustowie Międzynarodowy Festiwal Kulinarny

„Kuchnia Pachnąca tradycją”. 24-25 czerwca 2011 na Rynku Zygmunta Augusta wielka impreza kulinarna pod znakiem sielawy, grzybów i kartaczy. Start w piątek o 15:00.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
W Augustowie Międzynarodowy Festiwal Kulinarny
Festiwal ma na celu przybliżenie mieszkańcom miasta oraz turystom dziedzictwa kulturowego, ze szczególnym uwzględnieniem kuchni regionalnej. "Miejsce ze smakiem" - naklejki z takim hasłem zostały przyznane czternastu augustowskim restauracjom, które serwują dania regionalne. To znak, że otrzymały one certyfikat za smaczne potrawy i miłą obsługę w ramach projektu “Kuchnia pachnąca tradycją”. Projekt powstał, by uchronić od zapomnienia, smaczne tradycyjne potrawy charakterystyczne dla terenu Augustowszczyzny, czyli np. przyrządzane na różne sposoby dania z ziemniaków oraz ryb słodkowodnych: siei, sielawy, sandacza.

Będzie też doskonałą okazją do promocji produktów lokalnych. Ubiegłoroczny festiwal cieszył się dużym zainteresowaniem ze strony wystawców oraz turystów i mieszkańców miasta. Tegoroczny Festiwal pod patronatem Fundacji Klubu Szefów Kuchni, to już druga edycja imprezy. Podobnie jak w roku ubiegłym, osoby uczestniczące w Festiwalu będą miały okazję posmakować dań regionalnych, zakupić produkty wytwarzane metodami tradycyjnymi, wziąć udział w konkursach.

W trakcie Festiwalu odbędzie się konkurs kulinarny dla ekip reprezentujących lokale gastronomiczne na najlepsze danie regionalne. Załogi, które wezmą udział w konkursie będą miały za zadanie przygotowanie dania, którego składnikami podstawowymi będą sielawa i grzyby. W jury zasiądą m.in. Robert Sowa – Wiceprezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni, Joseph Seeletso, Konrad Birek i Marcin Budynek – członkowie Fundacji.

Festiwal Kuchnia Pachnąca Tradycją rozpocznie się 24 czerwca 2011 r. na Rynku Zygmunta Augusta w Augustowie. Program przewiduje:

godz. 15.00 − oficjalne otwarcie
godz. 15.30 − start konkursu kulinarnego
godz. 18.00 − pokazy Mistrzów
godz. 19.00 − koncert „Augustowska Flota Śpiewająca”
godz. 19.30 − wręczenie nagród w konkursie kulinarnym
godz. 20. 00 − promocja książki „Pichciuchy czyli Rodzina w Kuchni” autorstwa Odety Moro-Figurskiej i Marcina Budynka
godz. 20.30 − koncert gwiazdy wieczoru – zespołu „Pectus”

25 czerwca – w sobotę odbędą się prezentacje produktów regionalnych. Wśród produktów regionalnych Augustowszczyzny znajdują się Kiszka i babka ziemniaczana, Miód Augustowski, Sejneński Szczupak faszerowany, Sękacz Sejneński, Chołodziec litewski (Chłodnik), Bliny po litewsku, Kartacze, Soczewiaki Sejneńskie, Kołduny litewskie, Pierekaczewnik i wiele innych smakowitych produktów i potraw.

Festiwal jest częścią projektu realizowanego w ramach Funduszu Małych Projektów Programu Współpracy Transgranicznej Litwa – Polska 2007-2013. Głównym celem projektu jest stworzenie nowego produktu turystycznego z zachowaniem dziedzictwa kulturowego regionu. Działania przewidziana w ramach projektu to m.in.: certyfikacja obiektów gastronomicznych serwujących dania regionalne w Augustowie i Druskiennikach, warsztaty kulinarne i promocja obu miast i kuchni regionalnej.

Organizatorami są: Urząd Miejski w Augustowie wraz z Augustowskimi Placówkami Kultury oraz Fundacją Klubu Szefów Kuchni i Hotelem Warszawa.
">