Inspektorzy Michelin docenili restaurację Senses za połączenie tradycyjnych smaków z nowoczesnym podejściem do gotowania. Kuchnia Senses jest innowacyjna, elegancka i nowoczesna. Sukces lokalu Senses był tym bardziej nieoczekiwany, że nie poprzedziło go wyróżnienie Wschodzącej Gwiazdki, które oznacza bardzo duże szanse na zdobycie właściwego tytułu w kolejnych latach.
Dla restauratorów z całego świata już samo znalezienie się w przewodniku „Main Cities of Europe” jest ogromnym sukcesem. W tegorocznej edycji uwzględniono aż 52 restauracje z Polski – 28 z Warszawy oraz 24 z Krakowa. Listy lokali z poszczególnych miast nie tylko się powiększyły – w ubiegłym roku opisano w sumie 45 restauracji – ale również przeszły duże zmiany.
Wynika to z charakteru pracy inspektorów Michelin, którzy co roku weryfikują swoje oceny, przez co część lokali znika z przewodnika, a zastępują je inne. W najnowszej edycji inspektorzy Michelin opisali aż 13 nowych restauracji z Polski. Z przewodnika wypadły 3 warszawskie lokale, ale dołączyło 7 nowych, w Krakowie z zestawienia zniknęły 3 restauracje, które zostały zastąpione 6 nowymi.
Zdjęcia: Fotolia
Restauracja Zazie w Krakowie, która w tym roku po raz pierwszy dołączyła do przewodnika Michelin, od razu otrzymała symbol Bib Gourmand oznaczający korzystny stosunek jakości do ceny. W ostatnich latach takim wyróżnieniem mogły pochwalić się jedynie dwa lokale z Warszawy – Brasserie Warszawska oraz Butchery and Wine, które utrzymały swoje noty.
Gwiazdka Michelin niezmiennie od wielu lat jest uznawana za najwyższe wyróżnienie sztuki kulinarnej i jednocześnie stanowi marzenie właścicieli restauracji. Uwzględnienie lokalu w przewodniku to decyzja inspektorów Michelin, którzy opiniują i przygotowują rekomendacje. Wizyty inspektorów są zawsze anonimowe, aby zapewnić najwyższą wiarygodność i obiektywizm oceny. Inspektor może ujawnić swoją tożsamość, jednak dopiero po uregulowaniu rachunku. W przeciwieństwie do Gwiazdek Michelin, które przyznawane są kolegialnie, decyzję o umieszczeniu restauracji w przewodniku może podjąć jeden inspektor.
W przewodniku „Main Cities of Europe” restauracjom przyznawane są następujące symbole:
- Gwiazdki Michelin – za walory smakowe potraw (od jednej do trzech gwiazdek)
- Sztućce (Łyżka & Widelec) – za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców)
- Bib Gourmand – za stosunek jakości do ceny
Jedna Gwiazdka Michelin oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie to rewelacyjna kuchnia warta odwiedzenia, a trzy – wyjątkowa kuchnia warta specjalnej podróży. Decyzję o uhonorowaniu tym najbardziej prestiżowym tytułem podejmuje kolegialnie aż trzech inspektorów Michelin. Osobnym wyróżnieniem przyznawanym restauracjom jest Wschodząca Gwiazdka, która oznacza bardzo duże szanse na zdobycie właściwego symbolu w latach kolejnych. Tak właśnie było w przypadku warszawskiej restauracji Atelier Amaro, która rok po otrzymaniu Wschodzącej Gwiazdki zdobyła pełnoprawny tytuł.
Zdjęcie: Fotolia
Tegoroczna edycja przewodnika „Main Cities of Europe” opisuje w 3 660 restauracji i hoteli z 44 największych miast w 20 krajach Europy.
Firma Michelin zajmuje się nie tylko produkcją opon, lecz także wydaje słynne mapy oraz przewodniki kulinarne (czerwone) i turystyczne (zielone). Przewodnik Michelin „Main Cities of Europe” pojawia się na rynku od ponad 100 lat i jest uznawany za najważniejszy przewodnik kulinarny na świecie – stanowi numer jeden zarówno pod względem wysokości sprzedaży, jak i historii oraz reputacji. Wszelkie informacje praktyczne w nim zawarte, rankingi lokali oraz przyznane wyróżnienia są sprawdzane oraz aktualizowane każdego roku. Inspektorzy ponownie odwiedzają poprzednio ocenione lokale, a także te, które jeszcze nie znalazły się na stronach przewodnika.
Dla restauratorów z całego świata już samo znalezienie się w przewodniku „Main Cities of Europe” jest ogromnym sukcesem. W tegorocznej edycji uwzględniono aż 52 restauracje z Polski – 28 z Warszawy oraz 24 z Krakowa. Listy lokali z poszczególnych miast nie tylko się powiększyły – w ubiegłym roku opisano w sumie 45 restauracji – ale również przeszły duże zmiany.
Wynika to z charakteru pracy inspektorów Michelin, którzy co roku weryfikują swoje oceny, przez co część lokali znika z przewodnika, a zastępują je inne. W najnowszej edycji inspektorzy Michelin opisali aż 13 nowych restauracji z Polski. Z przewodnika wypadły 3 warszawskie lokale, ale dołączyło 7 nowych, w Krakowie z zestawienia zniknęły 3 restauracje, które zostały zastąpione 6 nowymi.
Zdjęcia: Fotolia
Restauracja Zazie w Krakowie, która w tym roku po raz pierwszy dołączyła do przewodnika Michelin, od razu otrzymała symbol Bib Gourmand oznaczający korzystny stosunek jakości do ceny. W ostatnich latach takim wyróżnieniem mogły pochwalić się jedynie dwa lokale z Warszawy – Brasserie Warszawska oraz Butchery and Wine, które utrzymały swoje noty.
Gwiazdka Michelin niezmiennie od wielu lat jest uznawana za najwyższe wyróżnienie sztuki kulinarnej i jednocześnie stanowi marzenie właścicieli restauracji. Uwzględnienie lokalu w przewodniku to decyzja inspektorów Michelin, którzy opiniują i przygotowują rekomendacje. Wizyty inspektorów są zawsze anonimowe, aby zapewnić najwyższą wiarygodność i obiektywizm oceny. Inspektor może ujawnić swoją tożsamość, jednak dopiero po uregulowaniu rachunku. W przeciwieństwie do Gwiazdek Michelin, które przyznawane są kolegialnie, decyzję o umieszczeniu restauracji w przewodniku może podjąć jeden inspektor.
W przewodniku „Main Cities of Europe” restauracjom przyznawane są następujące symbole:
- Gwiazdki Michelin – za walory smakowe potraw (od jednej do trzech gwiazdek)
- Sztućce (Łyżka & Widelec) – za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców)
- Bib Gourmand – za stosunek jakości do ceny
Jedna Gwiazdka Michelin oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie to rewelacyjna kuchnia warta odwiedzenia, a trzy – wyjątkowa kuchnia warta specjalnej podróży. Decyzję o uhonorowaniu tym najbardziej prestiżowym tytułem podejmuje kolegialnie aż trzech inspektorów Michelin. Osobnym wyróżnieniem przyznawanym restauracjom jest Wschodząca Gwiazdka, która oznacza bardzo duże szanse na zdobycie właściwego symbolu w latach kolejnych. Tak właśnie było w przypadku warszawskiej restauracji Atelier Amaro, która rok po otrzymaniu Wschodzącej Gwiazdki zdobyła pełnoprawny tytuł.
Zdjęcie: Fotolia
Tegoroczna edycja przewodnika „Main Cities of Europe” opisuje w 3 660 restauracji i hoteli z 44 największych miast w 20 krajach Europy.
Firma Michelin zajmuje się nie tylko produkcją opon, lecz także wydaje słynne mapy oraz przewodniki kulinarne (czerwone) i turystyczne (zielone). Przewodnik Michelin „Main Cities of Europe” pojawia się na rynku od ponad 100 lat i jest uznawany za najważniejszy przewodnik kulinarny na świecie – stanowi numer jeden zarówno pod względem wysokości sprzedaży, jak i historii oraz reputacji. Wszelkie informacje praktyczne w nim zawarte, rankingi lokali oraz przyznane wyróżnienia są sprawdzane oraz aktualizowane każdego roku. Inspektorzy ponownie odwiedzają poprzednio ocenione lokale, a także te, które jeszcze nie znalazły się na stronach przewodnika.
SylaUla