Jak dobrać kieliszek do trunku?

Lampka dobrego wina czy nalewki jest jak najbardziej na miejscu podczas karnawałowych spotkań. Zobacz w jakich kieliszkach je podać?

         
ocena: 4/5 głosów: 8
Jak dobrać kieliszek do trunku?
fot. Fotolia

Dobre trunki smakują najlepiej we właściwie dobranym kieliszku. Dlatego warto sobie przypomnieć zasady savoir-vivre’u podawania alkoholi.
To gospodarz pilnuje czy kieliszki gości są pełne. Zawsze nalewa z prawej strony. Butelkę chwyta, tak aby była widoczna etykieta. Jeśli serwuje się czerwone wino - kieliszek wypełnia się nie więcej niż do połowy, w wypadku białego - wlewa się go więcej. Podczas nalewania należy starać się, by nie dotykać butelką kieliszka.

Zobacz przepisy na napoje alkoholowe >>>

Białe wino
Najbardziej pasuje do przystawek, ryb, białych mięs oraz drobiu. Podajemy je schłodzone do temp. 8–12 st. C w kieliszku nieco mniejszym niż do czerwonego wina, ale podobnym.

Czerwone wino
Potrzebuje kontaktu z powietrzem. Kieliszek musi być duży, aby trunek mógł rozwinąć swój bukiet. Wino podajemy w temp. 15–18 st. C.


Koniak
Powinien mieć temperaturę pokojową. Kieliszek ma niską nóżkę i sporą czaszę. Obejmujemy ją dłońmi, by płyn nie tracił ciepła.

Long drinki
Czyli różnorodne mieszanki wódki, likierów z sokami, owocami, przyprawami i koniecznie kostkami lodu. Podajemy je w wąskich, wysokich szklankach z grubym dnem.

Szampan
Serwujemy na początek lub koniec przyjęcia. Podajemy schłodzony (6–8 st. C) w smukłym kieliszku lub takim z szeroką czaszą.


Wódka
Powinna być schłodzona do temp. 6–8 st. C. Kieliszki do tego trunku zwykle są małe, o pojemności 25–50 ml.

Nalewki
Powinny mieć temperaturę pokojową. Kieliszki powinny mieć małą pojemność zwykle 25–50 ml oraz krótką nóżkę.

Słodkie owocowe drinki (dla Pań)
Serwujemy z kolorowymi dodatkami (owocami, miętą, słomkami, parasolkami) w wysokich dekoracyjnych kieliszkach lub szklankach.
 


Tekst: Małgorzata Świgoń/Przyjaciółka