Trochę historii…
Według legendy pierwszy szwedzki stół miał miejsce w Zamościu już w XVII wieku, kiedy to Jan Sobiepan Zamoyski gościł na zamku króla szwedzkiego – Karola X Gustawa. Ponieważ nie była to jednak przyjacielska wizyta (Szwedzi oblegali wówczas Zamość), król mógł raczyć się suto zastawionymi stołami, ale na stojąco, nie podano bowiem krzeseł. Od tamtej pory takie przyjęcia na stojąco zaczęto nazywać „szwedzkim stołem”.
Dziś coraz częściej organizowane są „szwedzkie” imprezy firmowe i przyjęcia biznesowe. Jest to bardzo dobry pomysł na spotkania, podczas których można przedyskutować ważne kwestie. Nic nie zakłóca nawiązywania kontaktów, w przeciwieństwie do tradycyjnego stołu i spożywania dań o określonych porach. Szwedzkie stoły pojawiają się nawet coraz śmielej na przyjęciach weselnych, chociaż tu jak na razie wciąż budzą kontrowersje.
Szwedzki stół ma swoich zwolenników i przeciwników, warto jednak poznać kilka zasad panujących na takich imprezach oraz zapoznać się z przykładowym menu.
Zasady savoir vivre
1. Nie należy się przepychać, ale spokojnie czekać w ogonku na swoją kolej, na pewno jedzenia nie zabraknie. Nie oblegamy też stołu w nieskończoność, pozwólmy innym gościom również spróbować serwowanych na nim potraw.
2. Kolejność dań nie jest istotna, nakładamy na talerz to, na co mamy akurat ochotę. Nie bądźmy przy tym pazerni, z talerzykiem uginającym się od góry jedzenia nie będziemy wyglądać elegancko.
3. Pamiętajmy o wymianie talerzyków, każdą potrawę nakładamy na czyste naczynie, a po zjedzeniu odkładamy je na miejsce do tego wyznaczone.
Chcesz zorganizować przyjęcie ze szwedzkim stołem? Zobacz, co warto przygotować
• Pieczywo różnego rodzaju, również chrupkie. Najlepiej pokroić je na małe kanapeczki i przygotować wykałaczki, za pomocą których będziemy maczać je w wybranym dipie;
• Sałatki, tu pole do popisu zależy już tylko od wyobraźni i preferencji kulinarnych kucharza. Warto zadbać o to, by każdy gość miał możliwość znalezienia czegoś dla siebie;
• Kawałki kurczaka w panierce. To bardzo proste i szybkie danie, wystarczy pokroić piersi na małe kawałki, obtoczyć w panierce (lub kilku różnych) i usmażyć;
• Koreczki. Zawsze są niezawodne, do tego można pokombinować ze składnikami, nadziać na wykałaczki można naprawdę wiele rzeczy, w tym warzywa, sery, wędliny odpowiednio pokrojone, najlepiej w kosteczki;
• Deska serów;
• Talerz wędlin;
• Owoce. Winogrona lub truskawki można podać w całości, ale większe, np. arbuza warto pokroić na mniejsze kawałki, w przeciwnym razie będą stanowić bezużyteczną dekorację ;
• Ciasta, ciastka i inne słodkie przysmaki;
• Napoje. Oczywiście soki, mogą też być jakieś napoje gazowane, nie zapominaj też o wodzie mineralnej, niektórzy preferują do picia tylko ją.
Na przyjęciu ze szwedzkim stołem, jak na każdym innym, najważniejsza jest jednak atmosfera. Zadbaj więc dodatkowo o oprawę muzyczną i dobre alkohole. Udanej zabawy!
Według legendy pierwszy szwedzki stół miał miejsce w Zamościu już w XVII wieku, kiedy to Jan Sobiepan Zamoyski gościł na zamku króla szwedzkiego – Karola X Gustawa. Ponieważ nie była to jednak przyjacielska wizyta (Szwedzi oblegali wówczas Zamość), król mógł raczyć się suto zastawionymi stołami, ale na stojąco, nie podano bowiem krzeseł. Od tamtej pory takie przyjęcia na stojąco zaczęto nazywać „szwedzkim stołem”.
Dziś coraz częściej organizowane są „szwedzkie” imprezy firmowe i przyjęcia biznesowe. Jest to bardzo dobry pomysł na spotkania, podczas których można przedyskutować ważne kwestie. Nic nie zakłóca nawiązywania kontaktów, w przeciwieństwie do tradycyjnego stołu i spożywania dań o określonych porach. Szwedzkie stoły pojawiają się nawet coraz śmielej na przyjęciach weselnych, chociaż tu jak na razie wciąż budzą kontrowersje.
Szwedzki stół ma swoich zwolenników i przeciwników, warto jednak poznać kilka zasad panujących na takich imprezach oraz zapoznać się z przykładowym menu.
Zasady savoir vivre
1. Nie należy się przepychać, ale spokojnie czekać w ogonku na swoją kolej, na pewno jedzenia nie zabraknie. Nie oblegamy też stołu w nieskończoność, pozwólmy innym gościom również spróbować serwowanych na nim potraw.
2. Kolejność dań nie jest istotna, nakładamy na talerz to, na co mamy akurat ochotę. Nie bądźmy przy tym pazerni, z talerzykiem uginającym się od góry jedzenia nie będziemy wyglądać elegancko.
3. Pamiętajmy o wymianie talerzyków, każdą potrawę nakładamy na czyste naczynie, a po zjedzeniu odkładamy je na miejsce do tego wyznaczone.
Chcesz zorganizować przyjęcie ze szwedzkim stołem? Zobacz, co warto przygotować
• Pieczywo różnego rodzaju, również chrupkie. Najlepiej pokroić je na małe kanapeczki i przygotować wykałaczki, za pomocą których będziemy maczać je w wybranym dipie;
• Sałatki, tu pole do popisu zależy już tylko od wyobraźni i preferencji kulinarnych kucharza. Warto zadbać o to, by każdy gość miał możliwość znalezienia czegoś dla siebie;
• Kawałki kurczaka w panierce. To bardzo proste i szybkie danie, wystarczy pokroić piersi na małe kawałki, obtoczyć w panierce (lub kilku różnych) i usmażyć;
• Koreczki. Zawsze są niezawodne, do tego można pokombinować ze składnikami, nadziać na wykałaczki można naprawdę wiele rzeczy, w tym warzywa, sery, wędliny odpowiednio pokrojone, najlepiej w kosteczki;
• Deska serów;
• Talerz wędlin;
• Owoce. Winogrona lub truskawki można podać w całości, ale większe, np. arbuza warto pokroić na mniejsze kawałki, w przeciwnym razie będą stanowić bezużyteczną dekorację ;
• Ciasta, ciastka i inne słodkie przysmaki;
• Napoje. Oczywiście soki, mogą też być jakieś napoje gazowane, nie zapominaj też o wodzie mineralnej, niektórzy preferują do picia tylko ją.
Na przyjęciu ze szwedzkim stołem, jak na każdym innym, najważniejsza jest jednak atmosfera. Zadbaj więc dodatkowo o oprawę muzyczną i dobre alkohole. Udanej zabawy!