Grillowana sola w tymianku cytrynowym

  • 1

Marcin Jabłoński zdradza swój przepis na delikatną rybę podaną z zieloną soczewicą i warzywami.

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Grillowana sola w tymianku cytrynowym

Składniki (na 4 osoby) 

- sola lemon (filet lub w całości) 4szt

- tymianek cytrynowy

- oliwa

- zielona soczewica 250g

- bulion warzywny lub drobiowy

- czerwone chili 1szt

- limonka 4szt

- cukier 200g

- marchew

- seler naciowy

- pietruszka natka

    Grillowana sola w tymianku

Sposób Przygotowania: 

Jeżeli mamy solę w całości musimy ją wyfiletować, a jeżeli posiadamy już filety to marynujemy ją w oliwie i tymianku cytrynowym. Każdy filet zawijamy potem szczelnie w folię aluminiową bądź w papier do pieczenia, aby mięso przeszło aromatem ziół. 

Grillowana sola w tymianku   Grillowana sola w tymianku

W międzyczasie gotujemy bulion - wrzucamy pokrojoną w słupki marchewkę seler naciowy i soczewicę. Gdy się ugotuje – odcedzamy i dodajemy czerwone chili, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
 

 Z proporcji 1 do 1 gotujemy cukier z wodą na syrop cukrowy. Jeżeli chcemy możemy też dodać kapkę miodu – dla smaku. Limonkę filetujemy - obieramy ze skórki i wycinamy fileciki z samego miąższu, unikając białych, gorzkich błon. Miąższ wrzucamy do syropu cukrowego i gotujemy około 10 minut. 
 

 Zamarynowaną solę wrzucamy na grilla. Uwaga - ryba ta jest bardzo delikatna dlatego musimy się z nią ostrożnie obchodzić. Większa temperatura spowoduje, że ryba nam wyschnie, dlatego kilka minut wystarczy, żeby była gotowa. 
 

 Filet podajemy na soczewicy i polewamy kawałkami limonki gotowanej w syropie cukrowym. 

 

   Grillowana sola w tymianku

Przepis: Marcin Jabłoński; Zdjęcia Iza Zborowska