Składniki (na 4 osoby)
- sola lemon (filet lub w całości) 4szt
- tymianek cytrynowy
- oliwa
- zielona soczewica 250g
- bulion warzywny lub drobiowy
- czerwone chili 1szt
- limonka 4szt
- cukier 200g
- marchew
- seler naciowy
- pietruszka natka
Sposób Przygotowania:
Jeżeli mamy solę w całości musimy ją wyfiletować, a jeżeli posiadamy już filety to marynujemy ją w oliwie i tymianku cytrynowym. Każdy filet zawijamy potem szczelnie w folię aluminiową bądź w papier do pieczenia, aby mięso przeszło aromatem ziół.
W międzyczasie gotujemy bulion - wrzucamy pokrojoną w słupki marchewkę seler naciowy i soczewicę. Gdy się ugotuje – odcedzamy i dodajemy czerwone chili, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z proporcji 1 do 1 gotujemy cukier z wodą na syrop cukrowy. Jeżeli chcemy możemy też dodać kapkę miodu – dla smaku. Limonkę filetujemy - obieramy ze skórki i wycinamy fileciki z samego miąższu, unikając białych, gorzkich błon. Miąższ wrzucamy do syropu cukrowego i gotujemy około 10 minut.
Zamarynowaną solę wrzucamy na grilla. Uwaga - ryba ta jest bardzo delikatna dlatego musimy się z nią ostrożnie obchodzić. Większa temperatura spowoduje, że ryba nam wyschnie, dlatego kilka minut wystarczy, żeby była gotowa.
Filet podajemy na soczewicy i polewamy kawałkami limonki gotowanej w syropie cukrowym.
Przepis: Marcin Jabłoński; Zdjęcia Iza Zborowska
kołczu