JAKIE GRZYBY MARYNOWAĆ?
Grzyby można przyrządzić na wiele sposobów, ale zdaniem smakoszy najlepsze są grzyby marynowane w occie. Do marynowania najlepiej nadają się rydze, młode borowiki, opieńki, koźlarze, niektóre gąski, maślaki i inne grzyby o twardym miąższu.
Najlepiej marynować małe grzyby, które w słoiku mogą zmieścić się w całości. Większe z nich warto podzielić na połówki i ćwiartki. W jednym słoiku można też marynować razem różne gatunki grzybów.
PRZYGOTOWANIE DO MARYNOWANIA
Przed przystąpieniem do marynowania należy pamiętać o przebraniu, oczyszczeniu i opłukaniu grzybów a także o umyciu i sparzeniu wrzątkiem słoików i nakrętek. Brzegi słoików nie mogą być uszkodzone, potłuczone czy wyszczerbione, a nakrętki powyginane - nasze przetwory zamknięte w takim słoiku mogą się zepsuć.
Zdjęcia: Fotolia
Kolejnym niezbędnym etapem w przygotowaniu grzybów do marynowania jest ich obgotowanie, które powinno trwać od 2 do 5 minut (zależnie od twardości okazów). Wrząca woda z octem powinna być posolona, ewentualnie doprawiona kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny. Cytryna zapobiega czernieniu grzybów.
Obgotowane według zaleceń grzyby, warto przełożyć na sitko, aby obciekły z wody, następnie jeszcze gorące wkładać do 3/4 wysokości słoików i zalać przygotowaną marynatą.
MARYNATY
Jaką tajemnicę skrywa idealna zalewa do grzybów? Zagadka tkwi w proporcjach! Marynata powinna mieć dość konkretny smak, ponieważ grzyby są z natury neutralne w smaku.
Ciekawym pomysłem na oryginalne marynowane grzybki jest przepis caroline1983 na kurki marynowane z rozmarynem. Grzybki mają niebanalny smak i zachwycą niejednego smakosza. Do jej sporządzenia potrzebujemy idealnej kompozycji przypraw i dodatków.
Grzybiarze i wielbiciele przetworów z grzybami uwielbiają także leśne skarby z dodatkiem marchewki i cebulki. Przepis na grzyby marynowane z tymi dodatkami proponuje goofy9. Koniecznie wypróbujcie ten przepis jeśli do tej pory stosowaliście wyłącznie zalewy octowe.
Polecamy Wam przepis na tradycyjną zalewę do grzybów marynowanych przygotowana przez edytaha:
Grzyby marynowane w occie
Składniki:
Dowolne leśne grzyby
sól
liście laurowe
ziele angielskie
ZALEWA w proporcjach – ilość zależna od ilości posiadanych grzybów:
1 szklanka 10% octu spirytusowego
3 szklanki wody
płaska łyżeczka cukru
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Słoiczki umyć, wyparzyć wrzątkiem i osuszyć, lub wyprażyć w piekarniku (15 minut w temperaturze 110 stopni z termo obiegiem). Grzyby oczyścić, umyć, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, posolić i gotować 20 minut. Odcedzić na sicie. Do każdego słoiczka wrzucić liść laurowy i 2-4 ziela angielskie. Gorące grzyby rozłożyć do słoiczków, nie napełniając ich do końca. Składniki zalewy zagotować, wrzącą zalać grzyby, słoiczki zakręcić, odstawić na 10 minut do góry dnem.
Zdjęcie: Fotolia
Jakie są Wasze ulubione marynaty do grzybów? Co roku robicie kilka słoiczków, z tymi leśnymi pysznościami? Podzielcie się z nami swoimi najlepszymi przepisami!
Polecamy: Marynowane opieńki w occie >>>
Grzyby można przyrządzić na wiele sposobów, ale zdaniem smakoszy najlepsze są grzyby marynowane w occie. Do marynowania najlepiej nadają się rydze, młode borowiki, opieńki, koźlarze, niektóre gąski, maślaki i inne grzyby o twardym miąższu.
Najlepiej marynować małe grzyby, które w słoiku mogą zmieścić się w całości. Większe z nich warto podzielić na połówki i ćwiartki. W jednym słoiku można też marynować razem różne gatunki grzybów.
PRZYGOTOWANIE DO MARYNOWANIA
Przed przystąpieniem do marynowania należy pamiętać o przebraniu, oczyszczeniu i opłukaniu grzybów a także o umyciu i sparzeniu wrzątkiem słoików i nakrętek. Brzegi słoików nie mogą być uszkodzone, potłuczone czy wyszczerbione, a nakrętki powyginane - nasze przetwory zamknięte w takim słoiku mogą się zepsuć.
Zdjęcia: Fotolia
Kolejnym niezbędnym etapem w przygotowaniu grzybów do marynowania jest ich obgotowanie, które powinno trwać od 2 do 5 minut (zależnie od twardości okazów). Wrząca woda z octem powinna być posolona, ewentualnie doprawiona kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny. Cytryna zapobiega czernieniu grzybów.
Obgotowane według zaleceń grzyby, warto przełożyć na sitko, aby obciekły z wody, następnie jeszcze gorące wkładać do 3/4 wysokości słoików i zalać przygotowaną marynatą.
MARYNATY
Jaką tajemnicę skrywa idealna zalewa do grzybów? Zagadka tkwi w proporcjach! Marynata powinna mieć dość konkretny smak, ponieważ grzyby są z natury neutralne w smaku.
Ciekawym pomysłem na oryginalne marynowane grzybki jest przepis caroline1983 na kurki marynowane z rozmarynem. Grzybki mają niebanalny smak i zachwycą niejednego smakosza. Do jej sporządzenia potrzebujemy idealnej kompozycji przypraw i dodatków.
Grzybiarze i wielbiciele przetworów z grzybami uwielbiają także leśne skarby z dodatkiem marchewki i cebulki. Przepis na grzyby marynowane z tymi dodatkami proponuje goofy9. Koniecznie wypróbujcie ten przepis jeśli do tej pory stosowaliście wyłącznie zalewy octowe.
Polecamy Wam przepis na tradycyjną zalewę do grzybów marynowanych przygotowana przez edytaha:
Grzyby marynowane w occie
Składniki:
Dowolne leśne grzyby
sól
liście laurowe
ziele angielskie
ZALEWA w proporcjach – ilość zależna od ilości posiadanych grzybów:
1 szklanka 10% octu spirytusowego
3 szklanki wody
płaska łyżeczka cukru
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Słoiczki umyć, wyparzyć wrzątkiem i osuszyć, lub wyprażyć w piekarniku (15 minut w temperaturze 110 stopni z termo obiegiem). Grzyby oczyścić, umyć, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, posolić i gotować 20 minut. Odcedzić na sicie. Do każdego słoiczka wrzucić liść laurowy i 2-4 ziela angielskie. Gorące grzyby rozłożyć do słoiczków, nie napełniając ich do końca. Składniki zalewy zagotować, wrzącą zalać grzyby, słoiczki zakręcić, odstawić na 10 minut do góry dnem.
Zdjęcie: Fotolia
Jakie są Wasze ulubione marynaty do grzybów? Co roku robicie kilka słoiczków, z tymi leśnymi pysznościami? Podzielcie się z nami swoimi najlepszymi przepisami!
Polecamy: Marynowane opieńki w occie >>>
karola25
LauraLaura