Każdy kto pracuje w kuchni codziennie operuje kilkoma lub kilkunastoma nożami. Innego narzędzia potrzebujemy, gdy obieramy warzywa, innego gdy kroimy chleb i jeszcze innego gdy filetujemy rybę. Na rynku możemy wybierać spośród wielu rodzajów noży - różnią się nie tylko kształtem ostrza czy rękojeściami, ale przede wszystkim materiałem, z którego jest wykonana część tnąca.
Materiały z których wykonuje się noże
Najbardziej popularnym tworzywem wykorzystywanym w produkcji noży jest stal nierdzewna, która jest bardzo wytrzymała i oporna na rdzę (powstałą w wyniku kontaktu z wodą lub sokami krojonych produktów). Noże ze stali nierdzewnej są bardzo trwałe, stępione jednak dosyć trudno się ostrzą, co można zaliczyć do ich największej wady. Noże ceramiczne są bardzo chętnie używane przez panie domu, ponieważ są lekkie i poręczne. Bardzo często zachwycają swoich użytkowników pięknymi zdobieniami i bogatą wersją kolorystyczną. Można ich jednak używać tylko na konkretnych powierzchniach jak drewniane deski do krojenia. Używane na szkle czy blacie kuchennym szybko się tępią, mogą także odpryskiwać i pękać. Podobne właściwości przejawiają także noże wykonane ze stali wysokowęglowej. Mimo, że są twarde i bardzo ostre, to jednak można je łatwo zniszczyć. Najbardziej polecamy noże wykonane z tytanu (w całości, noże z powłoką tytanową nie wchodzą tutaj w rachubę), które są bardzo odporne na codzienne używanie, zachowują ostrość i długo się nie tępią, dodatkowo są lekkie i nie obciążają dłoni czy nadgarstków.
Zdjęcie: Fotolia
Kształty, które warto mieć w swojej kuchni
Obowiązkowym ostrzem w każdej kuchni jest nóż szefa, który mierzy ok 25 cm. Dzięki niemu jesteśmy w stanie przygotować niemal każdą potrawę. Warto mieć także specjalny nóż do krojenia pieczywa, wyposażony w ząbki lub piłę. Bardzo przydatny w codziennych obowiązkach jest nożyk do warzyw. Takie 10 cm ostrze bardzo szybko upora się z obieraniem skórki, idealnie leży w dłoni więc i krojenie drobnych elementów przebiegnie sprawnie i precyzyjnie. Nóż do filetowania, tasak czy nóż do serów nie są aż tak bardzo potrzebne, ale mogą być pięknym uzupełnieniem profesjonalnej kolekcji, dlatego warto rozważyć ich zakup w kontekście udanego prezentu dla mamy, żony czy siostry.
Materiały z których wykonuje się noże
Najbardziej popularnym tworzywem wykorzystywanym w produkcji noży jest stal nierdzewna, która jest bardzo wytrzymała i oporna na rdzę (powstałą w wyniku kontaktu z wodą lub sokami krojonych produktów). Noże ze stali nierdzewnej są bardzo trwałe, stępione jednak dosyć trudno się ostrzą, co można zaliczyć do ich największej wady. Noże ceramiczne są bardzo chętnie używane przez panie domu, ponieważ są lekkie i poręczne. Bardzo często zachwycają swoich użytkowników pięknymi zdobieniami i bogatą wersją kolorystyczną. Można ich jednak używać tylko na konkretnych powierzchniach jak drewniane deski do krojenia. Używane na szkle czy blacie kuchennym szybko się tępią, mogą także odpryskiwać i pękać. Podobne właściwości przejawiają także noże wykonane ze stali wysokowęglowej. Mimo, że są twarde i bardzo ostre, to jednak można je łatwo zniszczyć. Najbardziej polecamy noże wykonane z tytanu (w całości, noże z powłoką tytanową nie wchodzą tutaj w rachubę), które są bardzo odporne na codzienne używanie, zachowują ostrość i długo się nie tępią, dodatkowo są lekkie i nie obciążają dłoni czy nadgarstków.
Zdjęcie: Fotolia
Kształty, które warto mieć w swojej kuchni
Obowiązkowym ostrzem w każdej kuchni jest nóż szefa, który mierzy ok 25 cm. Dzięki niemu jesteśmy w stanie przygotować niemal każdą potrawę. Warto mieć także specjalny nóż do krojenia pieczywa, wyposażony w ząbki lub piłę. Bardzo przydatny w codziennych obowiązkach jest nożyk do warzyw. Takie 10 cm ostrze bardzo szybko upora się z obieraniem skórki, idealnie leży w dłoni więc i krojenie drobnych elementów przebiegnie sprawnie i precyzyjnie. Nóż do filetowania, tasak czy nóż do serów nie są aż tak bardzo potrzebne, ale mogą być pięknym uzupełnieniem profesjonalnej kolekcji, dlatego warto rozważyć ich zakup w kontekście udanego prezentu dla mamy, żony czy siostry.