Mąka pszenna lub żytnia, sól, woda, drożdże oraz dodatki takie jak: przyprawy, kawałki suszonych owoców, orzechy, nasiona i pestki to podstawowe składniki potrzebne do wypieku chleba.
Polacy z roku na rok jedzą coraz mniej pieczywa. Według danych Instytutu Polskie Pieczywo w 2015 roku statystyczny Polak zjadł 45,3 kg pieczywa, w 2014 roku 47,8 kg, w 2008 roku było to 61 kg pieczywa zjedzonego w ciągu roku.
Odpowiedni sposób przechowywania sprawi, że pieczywo dłużej zachowa świeżość. Najszybciej traci ją tradycyjny tzw. "biały" chleb wypiekany z mąki pszennej. Z kolei chleb wypiekany z mąki żytniej na zakwasie najdłużej zachowuje swój smak i aromat.
Fot. Fotolia
Jak przechowywać chleb, by cieszyć się jego świeżością na dłużej?
1. Najlepszy do przechowywania pieczywa jest drewniany chlebak, który chroni pieczywo przed dostaniem się wilgoci.
2. Dbaj o czystość w chlebaku – przecieraj go wilgotną szmatką i wycieraj do sucha, aby w środku nie osadzały się bakterie przyśpieszające rozwijanie się pleśni.
3. Jeśli nie masz w kuchni miejsca na chlebak, przechowuj pieczywo w wiklinowym koszyku przykryte bawełnianą lub lnianą ściereczką.
4. Nigdy nie wkładaj świeżego i gorącego chleba do torebki foliowej - zaparzy się, namoczy i będzie niesmaczny.
5. Pieczywo zakupione w piekarni i to upieczone w domu najlepiej przechowywać w papierowych torbach lub lnianym woreczku
6. Aby chleb zachował świeżość na dłużej do chlebaka włóż kawałek jabłka lub ziemniaków, które pomogą utrzymać odpowiednią wilgotność.
7. Chleba nie przechowujemy w lodówce - panująca tam wilgoć przyśpiesza proces pleśnienia pieczywa.
8. Pieczywo możemy również zamrozić. Ważne, aby przed zamrożeniem było wystudzone i szczelnie zapakowane w papierową lub foliową torebkę. Chleb możemy trzymać w zamrażarce do 3 miesięcy.
9. Rozmrażać pieczywo należy w temperaturze pokojowej. Potrzebny czas na rozmrożenie pieczywa to około 12 godzin.
10. Pieczywa nie należy wyrzucać ani marnować. Z czerstwego chleba najlepiej przyrządzić grzanki do zupy lub domową bułkę tartą.
Jak przechowujecie pieczywo w swoich domach? Jesteście zwolennikami przechowywania chleba i bułek w chlebaku, czy może stosujecie inne sposoby? Podzielcie się z nami swoją opinią na ten temat w komentarzach! Zapraszamy!
Polacy z roku na rok jedzą coraz mniej pieczywa. Według danych Instytutu Polskie Pieczywo w 2015 roku statystyczny Polak zjadł 45,3 kg pieczywa, w 2014 roku 47,8 kg, w 2008 roku było to 61 kg pieczywa zjedzonego w ciągu roku.
Odpowiedni sposób przechowywania sprawi, że pieczywo dłużej zachowa świeżość. Najszybciej traci ją tradycyjny tzw. "biały" chleb wypiekany z mąki pszennej. Z kolei chleb wypiekany z mąki żytniej na zakwasie najdłużej zachowuje swój smak i aromat.
Fot. Fotolia
Jak przechowywać chleb, by cieszyć się jego świeżością na dłużej?
1. Najlepszy do przechowywania pieczywa jest drewniany chlebak, który chroni pieczywo przed dostaniem się wilgoci.
2. Dbaj o czystość w chlebaku – przecieraj go wilgotną szmatką i wycieraj do sucha, aby w środku nie osadzały się bakterie przyśpieszające rozwijanie się pleśni.
3. Jeśli nie masz w kuchni miejsca na chlebak, przechowuj pieczywo w wiklinowym koszyku przykryte bawełnianą lub lnianą ściereczką.
4. Nigdy nie wkładaj świeżego i gorącego chleba do torebki foliowej - zaparzy się, namoczy i będzie niesmaczny.
5. Pieczywo zakupione w piekarni i to upieczone w domu najlepiej przechowywać w papierowych torbach lub lnianym woreczku
6. Aby chleb zachował świeżość na dłużej do chlebaka włóż kawałek jabłka lub ziemniaków, które pomogą utrzymać odpowiednią wilgotność.
7. Chleba nie przechowujemy w lodówce - panująca tam wilgoć przyśpiesza proces pleśnienia pieczywa.
8. Pieczywo możemy również zamrozić. Ważne, aby przed zamrożeniem było wystudzone i szczelnie zapakowane w papierową lub foliową torebkę. Chleb możemy trzymać w zamrażarce do 3 miesięcy.
9. Rozmrażać pieczywo należy w temperaturze pokojowej. Potrzebny czas na rozmrożenie pieczywa to około 12 godzin.
10. Pieczywa nie należy wyrzucać ani marnować. Z czerstwego chleba najlepiej przyrządzić grzanki do zupy lub domową bułkę tartą.
Jak przechowujecie pieczywo w swoich domach? Jesteście zwolennikami przechowywania chleba i bułek w chlebaku, czy może stosujecie inne sposoby? Podzielcie się z nami swoją opinią na ten temat w komentarzach! Zapraszamy!