Jak wykorzystać czerstwe pieczywo?

  • 1

Często zdarza się, że zostaje nam pieczywo, którego nie zdążyliśmy wykorzystać. Niestety na drugi lub trzeci dzień nie jest już tak smaczne. Przeczytajcie, w jaki sposób możecie je wykorzystać.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Jak wykorzystać czerstwe pieczywo?
fot. Fotolia

Jedną z najważniejszych zasad w kuchni jest ta, aby nie marnować jedzenia. Rezolutna gospodyni powinna tak planować i kupować produkty, aby nigdy nie musiała go wyrzucać.

Z czerstwego pieczywa można przygotować wiele smacznych rzeczy! Jeśli w porę zorientujemy się, że kupiliśmy go za dużo, można je zamrozić (zresztą podobnie jak ciasta). Jeśli zaś jest już za późno na mrożenie, trzeba przystąpić do działania!

Oto moje propozycje, jak można wykorzystać czerstwe pieczywo:

1. Chleb w jajku, czyli kromki chleba zanurzać w roztrzepanym jajku i smażyć na patelni. Delikatnie oprószyć solą.

2. W podobny sposób można przygotować słodką wersję. Jeśli mamy podeschniętą słodką chałkę, należy pokroić ją w kromki i zanurzyć w jajku roztrzepanym z odrobiną mleka, cukru i cynamonu. Następnie panierować w bułce tartej i usmażyć na patelni. Można podawać z dodatkiem konfitury.

3. Z chleba można zrobić farsz do pieczeni z mięsa mielonego. Chleb namoczyć w mleku i odcisnąć, wymieszać z zeszkloną cebulą i przyprawami. Takim farszem przełożyć warstwy mięsa mielonego (zrobionego podobnie jak na klopsa, górną warstwę ma stanowić mięso). Upiec w piekarniku.

4. Kotlety chlebowe - chleb namaczamy w mleku, mieszamy z jajkiem i zeszkloną cebulką . Doprawiamy według uznania, panierujemy i smażymy na patelni.

5. Zapiekanka z chleba tostowego. Tosty układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy masą mlecznozieloną, dodajemy dodatki wg uznania : wędlinę, paprykę . Przekładamy kolejną warstwą i zapiekamy.

6. Chleba można używać jako zagęstnik do zup i sosów.

7. Kajzerki oczywiście suszymy i ścieramy na bułkę tartą.

Polecamy: Rodzaje pieczywa - wady i zalety