Jedną z najważniejszych zasad w kuchni jest ta, aby nie marnować jedzenia. Rezolutna gospodyni powinna tak planować i kupować produkty, aby nigdy nie musiała go wyrzucać.
Oto moje propozycje, jak można wykorzystać czerstwe pieczywo:
1. Chleb w jajku, czyli kromki chleba zanurzać w roztrzepanym jajku i smażyć na patelni. Delikatnie oprószyć solą.
2. W podobny sposób można przygotować słodką wersję. Jeśli mamy podeschniętą słodką chałkę, należy pokroić ją w kromki i zanurzyć w jajku roztrzepanym z odrobiną mleka, cukru i cynamonu. Następnie panierować w bułce tartej i usmażyć na patelni. Można podawać z dodatkiem konfitury.
3. Z chleba można zrobić farsz do pieczeni z mięsa mielonego. Chleb namoczyć w mleku i odcisnąć, wymieszać z zeszkloną cebulą i przyprawami. Takim farszem przełożyć warstwy mięsa mielonego (zrobionego podobnie jak na klopsa, górną warstwę ma stanowić mięso). Upiec w piekarniku.
4. Kotlety chlebowe - chleb namaczamy w mleku, mieszamy z jajkiem i zeszkloną cebulką . Doprawiamy według uznania, panierujemy i smażymy na patelni.
5. Zapiekanka z chleba tostowego. Tosty układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy masą mlecznozieloną, dodajemy dodatki wg uznania : wędlinę, paprykę . Przekładamy kolejną warstwą i zapiekamy.
6. Chleba można używać jako zagęstnik do zup i sosów.
7. Kajzerki oczywiście suszymy i ścieramy na bułkę tartą.
Polecamy: Rodzaje pieczywa - wady i zalety
karola25