Jak zrobić pastę do pieczywa?

Zobacz przepisy na smaczne i szybkie pasty do chleba. Sprawdź jak przechowywać pasty do chleba.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Jak zrobić pastę do pieczywa?
fot. Fotolia

Zaglądasz do lodówki, a tam ani sera, ani wędlin… Stop! Nie musisz od razu biec do sklepu. W kilka chwil możesz mieć pyszne smarowidło
do chleba - wystarczy, że masz w domu kilka składników.

Jak przechowywać pasty do pieczywa?
Pasty należy trzymać w lodówce w słoiku lub ceramicznej miseczce. Powinny być zawsze przykryte (np. talerzykiem lub folią spożywczą), gdyż łatwo chłoną inne zapachy w lodówce, i odwrotnie, np. odkryta pasta z makreli sprawi, że rybą pachnieć będą wszystkie produkty w lodówce. Tego typu smarowidła najlepiej spożyć w ciągu 1–3 dni. Jakakolwiek zmiana smaku oznacza, że pastę należy wyrzucić.

I. Pasta z awokado


Zdjęcie Fotolia

Składniki:
- 2 awokado
- łyżeczka soku z cytryny
- 10 dag twarogu
- mała szalotka
- sól
- pieprz
- opcjonalnie jogurt naturalny

Przygotowanie pasty z awokado:
2 owoce awokado przekrój na pół, wyjmij pestki, obierz, miąższ rozgnieć widelcem lub zmiksuj w blenderze. Skrop odrobiną soku wyciśniętego z cytryny, wymieszaj z 10 dag twarogu, drobno posiekaną szalotką (ew. zwykłą małą cebulką) i dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu. Jeśli pasta jest za gęsta, dodaj łyżkę jogurtu.


II. Pasta z wędzonej makreli

 
Zdjęcie Fotolia

Składniki:
- 20 dag wędzonej makreli
- 2 jajka ugotowane na twardo
- mała cebula
- 2 małe ogórki konserwowe lub kwaszone
- sól
- pieprz
- jogurt naturalny
- majonez

Przygotowanie pasty z wędzonej makreli
20 dag wędzonej makreli dokładnie oczyść z ości, rozdrobnij. Dodaj 2 posiekane jajka na twardo, posiekaną cebulę, 2 pokrojone drobno małe ogórki kwaszone albo konserwowe. Dodaj tyle majonezu (ew. pół na pół z jogurtem naturalnym), by związać składniki pasty. Dopraw do smaku solą i pieprzem.


III. Pasta z ciecierzycy (pastę możesz szybko i łatwo przygotować z każdej rośliny strączkowej - nie tylko z ciecierzycy)

  
Zdjęcie Fotolia

Składniki:
- puszka ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- opcjonalnie łyżka musztardy
- sól

Przygotowanie pasty z ciecierzycy:
Puszę ciecierzycy wlej (wraz z zalewą) do miski malaksera, dodaj 2 rozgniecione ząbki czosnku, odrobinę soku wyciśniętego z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek albo łyżkę ostrej musztardy, zmiksuj na gładką pastę. Jeśli jest bardzo gęsta, dodaj do niej odrobinę wody. Dopraw do smaku solą i ew. jeszcze sokiem z cytryny.


Zobacz przepisy na domowe pieczywo >>>


Tekst: Robert Grotkowski/Pani domu. Zdjęcia Fotolia(3)