TREŚĆ SPONSOROWANA

Jak przygotować pyszną pizzę w domu – przepis i wskazówki

Pizzę kochają wszyscy. Kluczem jest prostota i wyjątkowy smak ciasta, a także dobrze dobrane dodatki. Bez problemu przygotujesz ją w domu tak, by smakowała jak w najlepszej, włoskiej restauracji.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak przygotować pyszną pizzę w domu – przepis i wskazówki
fot. Materiały prasowe

Spis treści:

Idealne ciasto na pizzę

Kluczem do przygotowania pysznej pizzy jest zrobienie idealnego ciasta drożdżowego. Wszystkie składniki powinny być ogrzane do temperatury pokojowej, dlatego wyjmij je z lodówki zanim zabierzesz się za wyrabianie ciasta. Dobrym pomysłem będzie też lekkie podgrzanie mąki i dokładne przesianie, co doda pizzy lekkości i chrupkości. Możesz w tym celu wykorzystać piekarnik i domowe sitko. Ciasto drożdżowe lubi ciepło, dlatego dobrze, by woda do rozpuszczania drożdży miała około 36-37 stopni. Aby było sprężyste i miękkie, musisz je dobrze wyrobić, czyli energicznie zagniatać do momentu, aż przestanie się kleić i zacznie gładko odchodzić od rąk.

Wyrobione ciasto pozostaw na dłuższą chwilę do wyrośnięcia, ale pamiętaj – potrzeba do tego specjalnych warunków. Miejsce musi być ciepłe, bez przeciągów, aby ciasto nie utraciło wilgoci i temperatury. Dobrym sposobem jest umieszczenie go w misce i przykrycie bawełnianą ściereczką. Jeśli w kuchni jest dosyć zimno, wstaw ją do lekko ogrzanego piekarnika i pozostaw na około 40 minut do wyrośnięcia. W najlepszych włoskich restauracjach ciasto rośnie nawet 24 godziny, dlatego jeśli masz taką możliwość, przygotuj je kilka godzin przed pieczeniem i pozostaw pod przykryciem na blacie kuchennym.

Jeśli jednak nie masz czasu lub ochoty na przygotowywanie jej w domu, możesz zdecydować się na opcję pizza przez internet w Domino’s Pizza. Hasła takie jak pizza online i pizza dostawa to synonim tego, jak w prosty i szybki sposób można się cieszyć wyjątkowym smakiem włoskiego przysmaku. W Domino's Pizza menu znajdziesz klasyczne propozycje, a także takie, które zaskakują niebanalnymi połączeniami.

Przepis na pizzę

Po podstawach teoretycznych, czas na sprawdzony przepis na pizzę, który wychodzi za każdym razem. W tym celu, przygotuj wszystkie wymienione niżej produkty i zadbaj, by nie były zimne.
Składniki ciasta na pizzę:
  • 25 g świeżych drożdży,
  • pół łyżeczki cukru,
  • pół szklanki letniej wody,
  • 250 g mąki pszennej (możesz użyć specjalnej mąki na pizzę),
  • łyżka oliwy,
  • łyżeczka soli.

Przygotowanie pizzy

Zacznij od przygotowania rozczynu do ciasta drożdżowego. Ciepłe drożdże rozpuść w wodzie, dodaj cukier i 2-3 łyżki mąki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na 10 minut, tak by podwoił on swoją objętość. Przesiej mąkę i połącz ją z solą, a następnie dodaj powoli rozczyn i zacznij wyrabiać ciasto. Ostatnim składnikiem, który powinien znaleźć się w misce, jest oliwa. Gdy ciasto zacznie odklejać się od rąk, zastosuj rady dotyczące wyrastania – przykryj je ściereczką i odstaw je na godzinę w ciepłe miejsce lub 40 minut do lekko ogrzanego piekarnika.
Wyrośnięte ciasto na pizzę, należy odpowiednio uformować, czyli nadać mu kształt koła. W tym celu weź kawałek ciasta i zacznij go rozciągać na boki, aby ostatecznie przyjął formę okręgu. Najlepiej zrób to rękoma, użycie wałka spowoduje zmniejszenie ilości pęcherzyków.

Więcej o procesie przygotowywania ciasta na pizzę, znajdziesz w tym artykule: https://pysznosci.pl/pizza-idealna/.

pizza

Fot. Materiały prasowe

Pomidorowy sos do pizzy i mozzarella

Tradycyjna pizza kojarzy nam się z trzema składnikami – ciastem, sosem pomidorowym i mozzarellą. Dodatki możesz wybrać zgodnie ze swoimi upodobaniami, musisz tylko pamiętać o kilku wskazówkach, które sprawią, że pizza będzie zadziwiać wyśmienitym smakiem. Wiesz już, jak przygotować idealne ciasto, teraz czas na sos pomidorowy. Im prostszy jego skład, tym pizza będzie bardziej zbliżona do tej włoskiej. Nie ma potrzeby gotowania pomidorów i doprawiania ich zbyt mocno. Najprostszym sposobem jest zmiksowanie w blenderze pomidorów z puszki tak, by miały jednolitą i gładką konsystencję. Możesz dodać do nich szczyptę soli, aby nieco podkreślić smak. Jeśli chcesz przygotować sos ze świeżych, soczystych pomidorów, pamiętaj by wybrać odmianę o naturalnie słodkim smaku.
Kolejnym składnikiem jest ser, którym zazwyczaj jest mozzarella. Najlepiej sprawdza się jednak na pizzy z niewielką ilością dodatków, np. szynką parmeńską i bazylią. Jeśli zdecydujesz się na tę w zalewie, pamiętaj by odpowiednio wcześnie wyjąć ją z opakowania i odsączyć. W innym przypadku ciasto wchłonie płyn i będzie nieprzyjemnie miękkie. Możesz także przygotować ją kilka godzin wcześniej i pokroić na cienkie plasterki. Aby nieco urozmaicić smak pizzy, warto użyć sera cheddar, który pięknie rozpłynie się na cieście. Pamiętaj jednak, by wszystkie składniki były świeże, ale nie zbyt mokre. Dzięki temu zachowasz chrupkość ciasta i jego wyjątkowy smak.

Jak przygotować dodatki do pizzy?

Do wyboru dodatków możesz użyć swojej wyobraźni, tworząc niecodzienne kompozycje. Tak, jak to zrobili Amerykanie tworząc pizzę hawajską, jeden z najpopularniejszych przepisów w pizza menu na świecie. Pewnie niejednemu Włochowi włos jeży się na głowie na samą myśl o ananasie na placku, jednak to kontrowersyjne połączenie przyjęło się znakomicie także w kraju nad Wisłą. Wracając jednak do tematu dodatków – wykorzystaj te, na które aktualnie trwa sezon. Zapewni to wyjątkowy smak produktów. Dodatki powinny być krojone cienko, tak aby zdążyły upiec się razem ze spodem pizzy. Ciasto potrzebuje około 10 minut, dlatego zbyt grube kawałki pozostaną w środku surowe. Nie warto także przesadzać z ich ilością, w innym przypadku obciążysz pizzę, a jej kawałki będą uginać się pod ich ciężarem.

Jak najlepiej upiec domową pizzę?

Najważniejszą kwestią w przypadku pieczenia pizzy jest temperatura. Piekarnik powinien być bardzo dobrze rozgrzany, nawet do temperatury 250-270 stopni. Dzięki tak wysokim parametrom ciasto upiecze się równomiernie, będzie rumiane, a ser rozpłynie się idealnie otaczając inne dodatki. Urządzenie najlepiej nastawić na tryb termoobiegu lub góra-dół. Pizzę możesz piec na blaszce, lepsze efekty osiągniesz jednak, gdy użyjesz kamienia do pizzy. Świetnie przewodzi i utrzymuje temperaturę, nawet gdy co jakiś czas będziesz otwierać drzwiczki piekarnika. Pamiętaj, by włożyć go do urządzenia w momencie, gdy zaczniesz rozgrzewanie, tak aby miał jak największą temperaturę przed ułożeniem pizzy. Brzegi ciasta możesz posmarować oliwą, aby pięknie się przyrumieniły, a ser dodaj dopiero pod koniec pieczenia.


Materiał powstał z udziałem marki  Domino's Pizza.