Zawsze przed użyciem jajka warto sprawdzić jego świeżość. Przede wszystkim pierwszym krokiem na sprawdzenie jaja jest skontrolowanie jego stempla, który daje nam wiele cennych informacji, między innymi o klasie i wielkości jaja.
Kolejnym krokiem jest sprawdzenie daty ważności na opakowaniu. Jednak jeśli nie mamy takiej możliwości, ponieważ nabywamy np. jaja na targu lub bezpośrednio od hodowcy i nie są pakowane i oznaczane datą ważności możemy sprawdzić ich świeżość domowymi sposobami.
Jednym ze sposobów jest zwyczajne rozbicie jajka i obejrzenie jego zawartości. Jeżeli żółtko rozpływa się, jest płaskie a białko nie jest zwarte i gęste to oznacza, że takie jajo jest nieświeże.
Warto także zwrócić uwagę na jego zapach - jak nietrudno się domyślić - nieprzyjemny zapach potwierdza nieświeżość produktu. Jeżeli chcemy sprawdzić jajko przed rozbiciem to należy wykonać test ze szklanką wody. Polega on na tym, iż do szklanki z zimną wodą wkładamy jajko i obserwujemy co będzie się z nim działo. Jeśli zanurzy się i opadnie na dno - oznacza że jest świeże, natomiast gdy uniesie się na powierzchnie - jest nieświeże. Test oparty jest na wielkości komory powietrznej w jajku - im większa komora tym jajko mniej świeże, dlatego też unosi się na wodzie.
Kolejnym krokiem jest sprawdzenie daty ważności na opakowaniu. Jednak jeśli nie mamy takiej możliwości, ponieważ nabywamy np. jaja na targu lub bezpośrednio od hodowcy i nie są pakowane i oznaczane datą ważności możemy sprawdzić ich świeżość domowymi sposobami.
Jednym ze sposobów jest zwyczajne rozbicie jajka i obejrzenie jego zawartości. Jeżeli żółtko rozpływa się, jest płaskie a białko nie jest zwarte i gęste to oznacza, że takie jajo jest nieświeże.
Warto także zwrócić uwagę na jego zapach - jak nietrudno się domyślić - nieprzyjemny zapach potwierdza nieświeżość produktu. Jeżeli chcemy sprawdzić jajko przed rozbiciem to należy wykonać test ze szklanką wody. Polega on na tym, iż do szklanki z zimną wodą wkładamy jajko i obserwujemy co będzie się z nim działo. Jeśli zanurzy się i opadnie na dno - oznacza że jest świeże, natomiast gdy uniesie się na powierzchnie - jest nieświeże. Test oparty jest na wielkości komory powietrznej w jajku - im większa komora tym jajko mniej świeże, dlatego też unosi się na wodzie.