Ser feta - z czym to się je?

  • 1

Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, koniecznie nadróbcie zaległości - wyrazisty smak tego sera podkreśli wiele dań. Jak się z nim obchodzić? Z czym najlepiej smakuje? Przeczytajcie!

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Ser feta - z czym to się je?
fot. Fotolia

Przechadzając się między półkami sklepowymi z nabiałem, natrafiłam na ser feta. Ponieważ nie znałam jego smaku, nie wiedziałam także „jak” się go używa, do czego stosuje. Postanowiłam zaryzykować, kupiłam i od tamtej pory ser ten regularnie gości na moim stole.

Co warto o nim wiedzieć – jest produkowany z mleka owczego z mlekiem kozim. Nie zachowuje żadnych środków konserwujących. Jest miękki, wilgotny i ma charakterystyczny słony smak. Łatwo się kruszy i topi w wysokich temperaturach. Jeśli jego smak wyda Wam się zbyt słony, można go nieco zniwelować – wystarczy włożyć ser do letniej wody lub mleka na 2-3 godziny.

Może być stosowany do kanapek, sałatek, zimnych lub gorących przystawek. Sam w sobie może być również smakowitą przekąską, choć zdecydowanie najlepiej smakuje z pomidorami, ogórkami, papryką, cebulą i oliwkami.

Chyba najbardziej popularną sałatką z serem feta jest sałatka grecka – zrobiona z pomidorów, brzoskwiń i fety, przyprawiona czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Ma wspaniały i oryginalny smak.

Sałatki z serem feta to idealna propozycja dla osób o słabych nerwach, ponieważ ser ten jest bogatym źródłem witaminy B2. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, zawiera dużo witamin i minerałów, oraz jest bogaty w białko.

Po wielu eksperymentach z tym produktem (do których również Was zachęcam!), na pierwszym miejscu wg rankingu mojej rodziny znajdują się sakiewki. Podpowiedź jak je wykonać, znajdziecie poniżej.

Sakiewki z filetem i fetą
3 pojedyncze filety z kurczaka
10 dag sera feta
1 pęczek szczypiorku
pół pomidora
pół cebuli
pieprz

Szczypiorek poszatkować i włożyć do miski. Ser feta pokroić w mniejsze kawałki i dodać do poszatkowanego szczypiorku. Cebulkę poszatkować drobno i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Pomidora pokroić w mniejszą kostkę. Wszystko dobrze wymieszać w misce. Przyprawić. Fileta naciąć, robiąc w nim "sakiewkę". Nafaszerować przygotowaną wcześniej mieszanką. Panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju. Smacznego!