Kuchenka mikrofalowa jest bardzo przydatna, ale musimy dbać o jej czystość. Poniżej przedstawię kilka cennych wskazówek jak to robić.
Przede wszystkim – kuchenka mikrofalowa musi być czysta, bo wszelkie zanieczyszczenia, które w niej pozostają przenikają do kolejnej potrawy, którą podgrzewamy. Obecnie kuchenki wyposażone są – oprócz podstawowej funkcji podgrzewania – także w funkcje gotowania, rozmrażania czy grillowania. Warto więc o nią dbać, aby służyła nam jak najdłużej.
Oczywiście najlepiej mieć specjalne pojemniki do podgrzewania w kuchenkach mikrofalowych, ale jeśli ich nie posiadamy to nie unikniemy niespodziewanego mycia.
I tak przed myciem kuchenki należy koniecznie odłączyć ją od zasilania.
Do mycia nie wolno używać żadnych druciaków, szorstkich gąbek ani żadnych innych ściereczek z ostra powierzchnią. Używamy miękkiej ściereczki lub ręcznika papierowego; można użyć płynu do mycia okien lub płynu do naczyń. Należy wyjąc talerz obrotowy i umyć dno kuchenki. Nie wolno dopuszczać do zostawiania resztek jedzenia w kuchence. Należy je na bieżąco je usuwać. Pamiętamy również o drzwiczkach – na bieżąco usuwamy z nich tłuszcz i resztki jedzenia
Jeśli mamy problem z zaschniętymi resztkami, trzeba przez 2 lub 3 minuty podgrzewać w miseczce wodę z sokiem z cytryny: rozmiękczy ona zaschnięte pozostałości i odświeży wnętrze kuchenki.
Naczynia, których używamy w kuchence zawsze muszą być czyste i suche. Talerz obrotowy możemy umyć w zmywarce lub płynem do naczyń.
Jeśli nasza kuchenka posiada grill nie należy go myć, wysoka temperatura grzania spowoduje spalanie zachlapań. Powierzchnię pod grillem musimy umyć: miękką gąbką z płynem, żadnymi ostrymi druciakami. W przypadku nieużywania grilla przez dłuższy czas, należy raz w miesiącu uruchomić tę funkcję na 10 minut, aby zapobiec przed pożarem.
Żeby zachować świeży zapach wewnątrz kuchenki należy trzymać otwarte drzwiczki, ale w przypadku kuchenek z funkcją oszczędności energii muszą być one zamknięte – wówczas tak jak pisałam wcześniej – do odświeżenia stosujemy wodę z sokiem z cytryny. Na najwyższej mocy gotujemy wodę przez kilka minut i wycieramy kuchenkę do sucha.
Mam nadzieję, że choć trochę moje rady pomogą Wam utrzymać kuchenkę w czystości i będzie służyła Wam długo. Wbrew częstym opiniom o jej szkodliwości, nie sposób nie przyznać, że kuchenka ułatwia nam życie - tym bardziej gdy jesteśmy zapracowani, zabiegani i nie starcza nam czasu na codzienne obowiązki.
Przede wszystkim – kuchenka mikrofalowa musi być czysta, bo wszelkie zanieczyszczenia, które w niej pozostają przenikają do kolejnej potrawy, którą podgrzewamy. Obecnie kuchenki wyposażone są – oprócz podstawowej funkcji podgrzewania – także w funkcje gotowania, rozmrażania czy grillowania. Warto więc o nią dbać, aby służyła nam jak najdłużej.
Oczywiście najlepiej mieć specjalne pojemniki do podgrzewania w kuchenkach mikrofalowych, ale jeśli ich nie posiadamy to nie unikniemy niespodziewanego mycia.
I tak przed myciem kuchenki należy koniecznie odłączyć ją od zasilania.
Do mycia nie wolno używać żadnych druciaków, szorstkich gąbek ani żadnych innych ściereczek z ostra powierzchnią. Używamy miękkiej ściereczki lub ręcznika papierowego; można użyć płynu do mycia okien lub płynu do naczyń. Należy wyjąc talerz obrotowy i umyć dno kuchenki. Nie wolno dopuszczać do zostawiania resztek jedzenia w kuchence. Należy je na bieżąco je usuwać. Pamiętamy również o drzwiczkach – na bieżąco usuwamy z nich tłuszcz i resztki jedzenia
Jeśli mamy problem z zaschniętymi resztkami, trzeba przez 2 lub 3 minuty podgrzewać w miseczce wodę z sokiem z cytryny: rozmiękczy ona zaschnięte pozostałości i odświeży wnętrze kuchenki.
Naczynia, których używamy w kuchence zawsze muszą być czyste i suche. Talerz obrotowy możemy umyć w zmywarce lub płynem do naczyń.
Jeśli nasza kuchenka posiada grill nie należy go myć, wysoka temperatura grzania spowoduje spalanie zachlapań. Powierzchnię pod grillem musimy umyć: miękką gąbką z płynem, żadnymi ostrymi druciakami. W przypadku nieużywania grilla przez dłuższy czas, należy raz w miesiącu uruchomić tę funkcję na 10 minut, aby zapobiec przed pożarem.
Żeby zachować świeży zapach wewnątrz kuchenki należy trzymać otwarte drzwiczki, ale w przypadku kuchenek z funkcją oszczędności energii muszą być one zamknięte – wówczas tak jak pisałam wcześniej – do odświeżenia stosujemy wodę z sokiem z cytryny. Na najwyższej mocy gotujemy wodę przez kilka minut i wycieramy kuchenkę do sucha.
Mam nadzieję, że choć trochę moje rady pomogą Wam utrzymać kuchenkę w czystości i będzie służyła Wam długo. Wbrew częstym opiniom o jej szkodliwości, nie sposób nie przyznać, że kuchenka ułatwia nam życie - tym bardziej gdy jesteśmy zapracowani, zabiegani i nie starcza nam czasu na codzienne obowiązki.
weronikaS