Smalec, masło, oliwa z oliwek, oleje – tego używamy do smażenia czy też doprawiania sałatek, sosów. O ile z wyborem smalcu raczej nie powinniśmy mieć problemu, to już zakup oleju może sprawić kłopot. Jak wybrać ten odpowiedni do sałatki lub smażenia kotletów?
Co on w sobie ma?
Powszechnie olej kojarzy nam się głównie, lub jedynie, z samym tłuszczem, bombą kaloryczną, która przyczynia się do przybierania na wadze. Okazuje się jednak, że stosowanie tego produktu w gotowaniu może mieć swoje plusy. Otóż oleje zawierają w sobie cenną witaminę E, która m.in. opóźnia procesy starzenia się, obniża poziom cholesterolu, zapobiega chorobom serca. Ponadto w oleju znajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe (to te zdrowsze).
Olejowy zawrót głowy
Rodzajów olejów na rynku jest bardzo wiele. Sklepowe półki zastawione są butelkami z jasnożółtymi cieczami i nie ułatwiają nam wyboru. Jaki olej wybrać? Oto nasz krótki przewodnik:
• olej słonecznikowy – chyba najpopularniejszy z olejów. Jak sama nazwa wskazuje, wytwarzany jest z ziaren słonecznika. Zawiera dużo kwasów omega-6. Tłoczony na zimno idealnie nadaje się do sałatek. Niestety, nie można na nim zbyt długo i często smażyć potraw, ani piec.
• Olej rzepakowy – uważany jest za jeden z najzdrowszych olejów. Zawiera m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe. Polecany jest do smażenia, ponieważ pod wpływem temperatury nie zmienia swoich właściwości. Poza tym łatwo ocieka ze smażonej potrawy, dzięki czemu nie jest ona aż tak tłusta. Olej rzepakowy można też stosować do surówek, sałatek, sosów.
• Olej sezamowy – polecany jest do potraw kuchni azjatyckiej. Ma orzechowy smak. Zawiera dużo kwasów omega-6 oraz substancje obniżające ciśnienie krwi. Nie należy stosować go do smażenia.
• Olej sojowy – delikatny smak i jasny kolor. Olej ten zawiera m.in. witaminę E i K, lecytynę. Wzmacnia odporność, chroni serce. Nie powinno się stosować go do smażenia, ale idealnie nadaje się do sałatek, surówek, dipów. Niektórzy stosują go też do gotowania czy pieczenia.
• Olej kukurydziany – ma delikatny smak i polecany jest do sosów i sałatek. Szybko ulega utlenieniu, dlatego też nie zaleca się go do smażenia.
• Olej z siemienia lnianego – uważany jest za jeden z najzdrowszych olejów tłoczonych na zimno. Zawiera m.in. kwasy omega-3. Ma korzystny wpływ na zdrowie. Chroni serce i układ krążenia, obniża poziom cholesterolu we krwi, chroni przed rakiem jelita grubego. Ma wyrazisty smak i ciemną barwę. Poleca się go do surówek, sałatek, sosów, serów. Nie powinno się na nim smażyć.
Na ciepło czy zimno?
Poniżej przedstawiamy kilka informacji, które pomogą Wam wybrać odpowiedni olej:
Oleje tłoczone na zimno:
• większość z nich nie nadaje się do smażenia
• uznawane są za najzdrowsze
• często są to najdroższe oleje
Oleje tłoczone na ciepło:
• są dużo tańsze od olejów tłoczonych na zimno
• zawierają niewiele wartości odżywczych
• pod wpływem smażenia w oleju rafinowanym czy tłoczonym na ciepło powstają, uwalniają się substancje rakotwórcze, kwasy tłuszczowe typu trans oraz substancje podwyższające cholesterol
• stosuje się je do smażenia.
Co on w sobie ma?
Powszechnie olej kojarzy nam się głównie, lub jedynie, z samym tłuszczem, bombą kaloryczną, która przyczynia się do przybierania na wadze. Okazuje się jednak, że stosowanie tego produktu w gotowaniu może mieć swoje plusy. Otóż oleje zawierają w sobie cenną witaminę E, która m.in. opóźnia procesy starzenia się, obniża poziom cholesterolu, zapobiega chorobom serca. Ponadto w oleju znajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe (to te zdrowsze).
Olejowy zawrót głowy
Rodzajów olejów na rynku jest bardzo wiele. Sklepowe półki zastawione są butelkami z jasnożółtymi cieczami i nie ułatwiają nam wyboru. Jaki olej wybrać? Oto nasz krótki przewodnik:
• olej słonecznikowy – chyba najpopularniejszy z olejów. Jak sama nazwa wskazuje, wytwarzany jest z ziaren słonecznika. Zawiera dużo kwasów omega-6. Tłoczony na zimno idealnie nadaje się do sałatek. Niestety, nie można na nim zbyt długo i często smażyć potraw, ani piec.
• Olej rzepakowy – uważany jest za jeden z najzdrowszych olejów. Zawiera m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe. Polecany jest do smażenia, ponieważ pod wpływem temperatury nie zmienia swoich właściwości. Poza tym łatwo ocieka ze smażonej potrawy, dzięki czemu nie jest ona aż tak tłusta. Olej rzepakowy można też stosować do surówek, sałatek, sosów.
• Olej sezamowy – polecany jest do potraw kuchni azjatyckiej. Ma orzechowy smak. Zawiera dużo kwasów omega-6 oraz substancje obniżające ciśnienie krwi. Nie należy stosować go do smażenia.
• Olej sojowy – delikatny smak i jasny kolor. Olej ten zawiera m.in. witaminę E i K, lecytynę. Wzmacnia odporność, chroni serce. Nie powinno się stosować go do smażenia, ale idealnie nadaje się do sałatek, surówek, dipów. Niektórzy stosują go też do gotowania czy pieczenia.
• Olej kukurydziany – ma delikatny smak i polecany jest do sosów i sałatek. Szybko ulega utlenieniu, dlatego też nie zaleca się go do smażenia.
• Olej z siemienia lnianego – uważany jest za jeden z najzdrowszych olejów tłoczonych na zimno. Zawiera m.in. kwasy omega-3. Ma korzystny wpływ na zdrowie. Chroni serce i układ krążenia, obniża poziom cholesterolu we krwi, chroni przed rakiem jelita grubego. Ma wyrazisty smak i ciemną barwę. Poleca się go do surówek, sałatek, sosów, serów. Nie powinno się na nim smażyć.
Na ciepło czy zimno?
Poniżej przedstawiamy kilka informacji, które pomogą Wam wybrać odpowiedni olej:
Oleje tłoczone na zimno:
• większość z nich nie nadaje się do smażenia
• uznawane są za najzdrowsze
• często są to najdroższe oleje
Oleje tłoczone na ciepło:
• są dużo tańsze od olejów tłoczonych na zimno
• zawierają niewiele wartości odżywczych
• pod wpływem smażenia w oleju rafinowanym czy tłoczonym na ciepło powstają, uwalniają się substancje rakotwórcze, kwasy tłuszczowe typu trans oraz substancje podwyższające cholesterol
• stosuje się je do smażenia.