Zakwas na barszcz czerwony

Najlepszy barszcz, to taki na domowym zakwasie. A zrobić zakwas to żadna filozofia. Ja go robię wedułg przepisu pana Jacka Kuronia.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Zakwas na barszcz czerwony
Wszystkie proporcje w tym przepisie dopasowane są do 2,5 litrowego kamionkowego garnka. Ok. 1,5 kg buraków obierz i pokrój w cienkie plastry. Obierz 3 - 4 ząbki czosnku i przetnij je na pół. Włóż wszystko do garnka kamionkowego lub szklanego słoja. Przygotuj solankę: ok. 1,5 litra wody zagotuj, dosyp dwie łyżki (pełne) soli, wymieszaj dokładnie i ostudź. Zalej solanką buraczki w garnku, przykryj ściereczką i odstaw na kilka dni. Po 5 - 7 dniach zakwas powinien być gotowy.