Grzyby leśne, świeżo zebrane najlepiej zjeść tego samego dnia, w którym zostały one zebrane. Jeżeli jednak decydujemy się na ich przechowanie, to trzymamy je możliwie jak najkrócej, a co istotnie ważne z dostępem do powietrza.
W gruncie rzeczy kurki i borowiki można przechować dwa dni. Pamiętajmy iż nie powinno się grzybów przechowywać w foliowych woreczkach i plastikowych pojemnikach.aby pozostały świeże wybierzmy płócienne sakiewki. natomiast jeżeli zasuszyliśmy grzyby przechowujmy je w ciemnym i suchym miejscu, szczelnie zamknięte, ponieważ łatwo pochłaniają wilgoć i wietrzeją.
W gruncie rzeczy kurki i borowiki można przechować dwa dni. Pamiętajmy iż nie powinno się grzybów przechowywać w foliowych woreczkach i plastikowych pojemnikach.aby pozostały świeże wybierzmy płócienne sakiewki. natomiast jeżeli zasuszyliśmy grzyby przechowujmy je w ciemnym i suchym miejscu, szczelnie zamknięte, ponieważ łatwo pochłaniają wilgoć i wietrzeją.