Jak zmniejszyć zużycie energii w kuchni?

  • 1

Jest wiele sposobów na uaktualnienie swojej kuchni bez większych kosztów. Dzięki kilku małym zmianom możesz mieć nowy styl i bardziej funkcjonalną, wydają kuchnię.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Jak zmniejszyć zużycie energii w kuchni?
40% energii większości gospodarstw jest zużywana w kuchni. To także miejsce gdzie gotujemy wodę, myjemy warzywa czy szorujemy naczynia. Zmniejszenie zużycia wody i energii zapewnia bardziej zrównoważoną kuchnię. Tak samo jak segregacja śmieci. Organizowanie i recykling śmieci domowych ma wpływ na środowisko, zmniejszając zużycie surowych materiałów zarówno jak i ułatwia ponowne wykorzystanie szkła, papieru, kartonu, metali czy innych rzeczy.

Oszczędzaj energię

Przejście na urządzenia bardziej energooszczędne jest lepsze dla planety i Twojego portfela. Wszystkie nasze piekarniki, zmywarki, lodówki i zamrażarki są klasy energetycznej A lub lepszej. Lodówka/zamrażarka klasy energetycznej klasy A zużywa połowę energii niż te 10 lat starsze. Lecz jeśli zostaniesz przy swoich istniejących urządzeniach, ciągle jest możliwe używanie ich bardziej efektywne. Dla przykładu uruchamiaj swoją zmywarkę tylko gdy jest pełna, i zachowaj cieplejsze ustawienia dla naprawdę ciężkich zadań. Jeżeli masz elektryczną płytę grzewczą, dobierz garnek do grzejnika. Używanie małego garnka na dużym grzejniku oznacza że dużo ciepła idzie prosto w powietrze.

Oszczędzaj wodę

Wymiana kranu w kuchni na nowy, posiadający funkcję oszczędzania wody pozwala na ograniczenie konsumpcji wody nawet o 30% przy zachowaniu jej ciśnienia.

Zmniejsz ilość śmieci (i oszczędź obiad!)

Wyrzucanie wszystkiego do tego samego kosza to przeżytek. Recykling tylko jednej puszki aluminiowej może oszczędzić tyle energii ile potrzebuje telewizor do 3 godzinnej pracy. Nasz system do segregowania śmieci ułatwia ich sortowanie. Może zostać umieszczony pod zlewem, na podłodze czy przymocowany do ściany, a do tego jest łatwy w czyszczeniu. Po prostu sprawdź w swoim mieście co podlega recyklingowi.

Zmniejszanie Twoich śmieci w kuchni to nie tylko recykling pudełka po makaronie. To także jedzenie które gotujesz. Rozpoczęcie kompostowania oznacza, że Twoje jedzenie nie idzie na śmieci - przenoszą one składniki odżywcze do Twojego ogrodu. A zamiast wyrzucać resztę obiadu, dlaczego nie zapakować do pojemnika i cieszyć się domowym jedzeniem na lunch w pracy? Jest zdrowsze dla środowiska a także smakuje znacznie lepiej!