jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Jarmużowo-dyniowa tarta

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

To propozycja na jesienną tarte. Jest nie tylko pyszna, ale i syta. Uwielbiam połączeni smaku dyni i jarmużu stąd pomysł na takie nadzienie.

Jarmużowo-dyniowa tarta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jarmużowo-dyniowa tarta

 

  • Tarta o średnicy 26 cm

 

  • Składniki na ciasto:
  • 25 dag mąki,
  • 12 dag margaryny,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka wody,
  • Świeżo mielona sól ziołowa (około 0,5 łyżeczki)
  • Nadzienie:
  • 300 g jarmużu,
  • 150 g kiełbasy,
  • 200 g miąższu z dyni,
  • Około 8 dag sera feta,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 cebula,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Jarmużowo-dyniowa tarta
SPÓD: Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej pozostałe składniki. Zagniatamy energicznie ciasto. Gotowe schładzamy w lodówce około 30 minut, po czym wykładamy nim formę na tarte. Widelcem przebijamy ciasto w kilku miejscach. NADZIENIE: Dynie kroimy w kostkę. Pokrojoną delikatnie obgotowujemy. Odcedzamy i studzimy. Jarmuż płuczemy, usuwamy grubsze łodygi i obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i kroimy na mniejsze części. Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dokładamy do niej pokrojony jarmuż. Chwilkę razem smażymy i doprawiamy do smaku.Między czasie kiełbasę kroimy w plasterki i przysmażamy na oddzielnej patelni. Zarówno kiełbasę jak i dynię dokładamy do jarmużu. Całość mieszamy i wykładamy na ciasto kruche. Na wierzchu układamy pokrojony w kostkę ser feta. Jajka miksujemy ze śmietaną i zalewamy składniki nadzienia. Tarte pieczemy około 40 minut w 180˚C. Podajemy na ciepło.
Jarmużowo-dyniowa tarta
Składniki ciasta umieszczamy w misce. Zagniatamy ciasto
Jarmużowo-dyniowa tarta
Gotowe ciasto wykładamy na przygotowana formę.
Jarmużowo-dyniowa tarta
Obgotowany jarmuż przysmażmy na zrumienionej cebuli
Jarmużowo-dyniowa tarta
Do jarmużu dodajemy dynie oraz kiełbasę.