Popularność mięsa kaczki rośnie corocznie o 10 – 15 procent i mimo, że ciężko zakładać że dorówna kiedykolwiek popularnością kurczakowi to coraz bardziej doceniamy smak i inne walory krajowej kaczki.
Jemy coraz więcej kaczki między innymi dzięki wzrastającej popularności kuchni chińskiej, a swój udział w popularyzacji mają też restauracje, które coraz więcej kaczki proponują w swoich menu.
Ostatnie badania przeprowadzone przez Grupę Drosed, jednego z największych producentów kaczki w Polsce, pokazują, że jemy około 18 dkg kaczki rocznie (na głowę), podczas gdy spożycie kurczaka wynosi 25 kg. Przykładowo średnie spożycie kaczki w Niemczech jest prawie 6 krotnie większe.
Oprócz spożycia mięsa zmienia się także liczba eksportu kaczki za granicę – jeszcze 10 lat temu większość naszej produkcji kaczki trafiała za granicę, a dzisiaj aż 95 procent pozostaje na naszym rynku.
Producenci zapowiedzieli akcje mające na celu edukację Polaków na temat zalet mięsa kaczki – smacznego, kruchego i bogatego w składniki odżywcze.
Zobacz też przepisy na kaczkę.
Jemy coraz więcej kaczki
Wzrasta spożycie mięsa kaczki w Polsce.
ocena: 4/5 głosów: 1