Jeśli wiosna,to... szparagi!

Szef kuchni Robert Sowa korzystając z sezonu na szparagi przygotowuje białe i zielone szparagi z kozim serem - polecamy doskonały przepis!

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Jeśli wiosna,to... szparagi!
Niezwykłą moc tych niepozornych warzyw odkryli już starożytni Rzymianie, którzy uważali, że dają one radość życia, dodają otuchy i pomagają zwalczać depresję. Do tego są bogate w witaminy i sole mineralne oraz niskokaloryczne, o czym powinny pamiętać zwłaszcza odchudzające się panie. Jednym słowem – samo zdrowie! 

"Drodzy Państwo! 

Kupując szparagi, szukajmy takich, które wyglądają na soczyste, jędrne i mają gładką skórę. Oglądajmy dokładnie końcówki – jeśli są suche, nie nadają się do kulinarnych szaleństw. 

Szparagi to cudowne warzywa, które można podawać na surowo i ugotowane, na zimno i na ciepło. Mogą być dodatkiem do mięs lub same stanowić danie główne. Wszystko zależy od naszej wyobraźni i tego, czy ma to być lekka przystawka, czy pożywne danie główne. Aha, i nie zapominajmy, że szparagi zostały okrzyknięte jednym z afrodyzjaków. Proponuję to sprawdzić i choć jeden z podanych przepisów zaserwować ukochanej osobie. 

PS Sezon na szparagi trwa zaledwie kilka tygodni, więc proszę się spieszyć, zanim będzie za późno…                                                             
Robert Sowa"

Białe i zielone szparagi z kozim serem



Składniki dla 4 osób:

• 150 g dojrzewającej rolady z koziego sera
• 2 pokrojone w plastry wędzone piersi z gęsi
• 50 g kiełków szparagów
• 100 g świeżych truskawek
• bukiet ulubionych sałat 
• 8 białych szparagów
• 8 zielonych szparagów 
• 4 żółte pomidory koktajlowe
• 4 czerwone pomidory koktajlowe
• łyżka pestek dyni
• 50 g orzechów nerkowca
• 50 ml białego kremu balsamico
• 50 ml ciemnego kremu balamico
• sól, cukier do smaku
• sól morska, grubo mielony czarny pieprz

Szparagi obierz i ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie z odrobiną cukru, następnie wystudź w zimnej wodzie z lodem i osusz papierowym ręcznikiem. Liście sałat opłucz, porwij na małe kawałki, wymieszaj z kiełkami szparagów i pomidorami koktajlowymi.

Na tak powstałej sałatce ułóż białe i zielone szparagi zawinięte w cienkie plastry wędzonej gęsi i kawałki koziego sera. Przed podaniem skrop danie ciemnym i jasnym kremem balsamico, udekoruj świeżymi truskawkami, prażonymi orzechami nerkowca i pestkami dyni.