1 kg mąki,
½ kg masła,
5 jaj,
2 szklanki cukru,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
2-3 łyżki dobrej kwaśnej śmietany
1. Oddzielić białka i odłożyć do innych kuchennych celów. Z żółtek z cukrem ukręcić jasny kogel-mogel (można to zrobić za pomocą miksera lub malaksera).
2. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia wysypać do miski lub na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło i posiekać je nożem.
3. Do mąki z masłem dodać żółtka, nadal siekając nożem, ale po 2-3 minutach dodać śmietanę i wszystko razem zarobić rękami.
Pamiętać należy, że kruche ciasto zagniata się rękami, aby dzięki ich ciepłu dokładnie połączyć mąkę z tłuszczem. Nie należy jednak wygniatać ciasta zbyt długo, bo stanie się nie kruche, a elastyczne.
Z tego ciasta można zrobić zarówno kruche ciastka, jak i nadziewane dżemem rogaliki lub pierożki, szarlotki, podstawę do sernika albo innego rodzaju wypieków.
Ciasto podzielone na „porcje”, włożone do plastikowej torebki i schowane w zamrażalniku można przetrzymywać bardzo długo – po rozmrożeniu będzie jak świeże.
½ kg masła,
5 jaj,
2 szklanki cukru,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
2-3 łyżki dobrej kwaśnej śmietany
1. Oddzielić białka i odłożyć do innych kuchennych celów. Z żółtek z cukrem ukręcić jasny kogel-mogel (można to zrobić za pomocą miksera lub malaksera).
2. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia wysypać do miski lub na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło i posiekać je nożem.
3. Do mąki z masłem dodać żółtka, nadal siekając nożem, ale po 2-3 minutach dodać śmietanę i wszystko razem zarobić rękami.
Pamiętać należy, że kruche ciasto zagniata się rękami, aby dzięki ich ciepłu dokładnie połączyć mąkę z tłuszczem. Nie należy jednak wygniatać ciasta zbyt długo, bo stanie się nie kruche, a elastyczne.
Z tego ciasta można zrobić zarówno kruche ciastka, jak i nadziewane dżemem rogaliki lub pierożki, szarlotki, podstawę do sernika albo innego rodzaju wypieków.
Ciasto podzielone na „porcje”, włożone do plastikowej torebki i schowane w zamrażalniku można przetrzymywać bardzo długo – po rozmrożeniu będzie jak świeże.