Poranna wyprawa do lasu, połączona z ich zbieraniem to niezapomniane wrażenie – połączenie zapachu lasu z soczystym aromatem małych, ciemnogranatowych gron stwarza pokusę nie do odparcia. Ręka sama wędruje od krzaczka do ust, a my łączymy się w duchu z naszymi prababkami, które niemal stawały na głowie, by w ich spiżarniach zawsze znajdowały się jeżynowe przetwory.
Jeżyna występuje praktycznie na całej półkuli północnej, a Polska to jeden z krajów, gdzie cieszy się największą popularnością. Zwane z podkarpacka ostrężynami owoce królują na naszych stołach od dawien dawna, dla nich stanowiąc ozdobę, a dla nas naturalny lek, dostarczający nam wielu cennych składników odżywczych – bądź to w postaci świeżych owoców, bądź jako sporządzane z pasją przez nasze przodkinie konfitury i marmolady. Wyprawy po jeżyny, porastające u nas słoneczne lasy, zbocza, brzegi rzek i miedze, niemal od zawsze stanowiły stały punkt letnio – jesiennego zbieractwa. Jedyną niedogodnością są splątane, kolczaste łodygi, które utrudniają dostęp do tego leśnego bogactwa. Na szczęście – coraz częściej jest ono dostępne w sklepach – także w postaci pysznego Naturalnie Mętnego Soku z Jabłek i Jeżyn Ogrody Natury.
Surówka z jeżyn
Jeżyna? Jeżyna!
Niewiele jest owoców, które dostarczają tak wspaniałych doznań smakowych i węchowych jak jeżyna.
ocena: 4/5 głosów: 2