Wielkanoc jest świętem ruchomym, przypada ona w pierwszą niedzielę po wiosennej pełni Księżyca. W roku 2020 Niedziela Wielkanocna wypada 12 kwietnia. Przedświąteczny czas to okres porządków domowych i planowania potraw, które znajdą się na świątecznym stole - a wielkanocna lista potraw jest bardzo długa!
Do kategorii promowanej w kwietniu zaliczamy:
Wielkanocne wypieki
Punkty przyznawane sernikom, będą również dotyczyły przepisów na paschę wielkanocną. Podkreślamy, że punktowane będą potrawy przygotowane samodzielnie, bez zastosowania gotowych mieszanek. Pamiętaj, że to, co tradycyjne i zrobione własnoręcznie jest najlepsze!
Pasztety i pieczenie
Do nadziewania mięs możesz używać suszonych owoców, jajek, czosnku. Wegetariańskie pasztety, które będą punktowane, mogą składać się z różnego rodzaju warzyw i strączków.
Żurek wielkanocny i barszcz biały
Czym byłaby Wielkanoc bez tradycyjnej, sycącej zupy przygotowanej na białej kiełbasie, wędzonce z dodatkiem chrzanu. Najlepszy żurek to ten przygotowany na domowym zakwasie, ale nie jest to warunek konieczny do przyznania punktów.
Potrawy z jajek
Faszerowane i zapiekane jaja to niezliczona ilość pomysłów kulinarnych. Pokaż nam swój pomysł na jaja faszerowane groszkiem, awokado, łososiem czy pieczarkami. Pamiętaj, że tutaj liczy się twoja wyobraźnia i zmysł kulinarny. To ważne, aby w przepisie na jajka znalazły się co najmniej 4 składniki!
Niezbędnym elementem potraw, za które przyznamy punkty są dekoracje świąteczne z wykorzystaniem tradycyjnych ozdób wielkanocnych. Używając kwiatów do przystrojenia potraw, wybieraj tylko te, które są jadalne.
Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, skontaktuj się z moderatorkami (wyślij wiadomość do misia5 lub zbysiowa).
Pamiętaj! Przepis, który dodajesz do kategorii promowanej powinien zawierać przynajmniej 3 zdjęcia, w tym dwa z etapów przygotowywania potrawy. Punkty za kategorię promowaną nie otrzymują przepisy uznane przez redakcję lub moderatorki za zbyt proste, wyglądające nieestetycznie oraz posiadające mniej niż 3 zdjęcia.
Do kategorii promowanej w kwietniu zaliczamy:
Wielkanocne wypieki
- mazurki
- baby wielkanocne (drożdżowe, piaskowe)
- serniki
- makowce
- kruche ciasteczka i babeczki z motywem świątecznym


fot. Adobe Stock
Punkty przyznawane sernikom, będą również dotyczyły przepisów na paschę wielkanocną. Podkreślamy, że punktowane będą potrawy przygotowane samodzielnie, bez zastosowania gotowych mieszanek. Pamiętaj, że to, co tradycyjne i zrobione własnoręcznie jest najlepsze!
Pasztety i pieczenie
- schaby nadziewane
- pasztety mięsne
- pasztety wegetariańskie
- pieczeń rzymską z jajkiem


fot. Adobe Stock
Do nadziewania mięs możesz używać suszonych owoców, jajek, czosnku. Wegetariańskie pasztety, które będą punktowane, mogą składać się z różnego rodzaju warzyw i strączków.
Żurek wielkanocny i barszcz biały
- żurek wielkanocny
- biały barszcz


fot. Adobe Stock
Czym byłaby Wielkanoc bez tradycyjnej, sycącej zupy przygotowanej na białej kiełbasie, wędzonce z dodatkiem chrzanu. Najlepszy żurek to ten przygotowany na domowym zakwasie, ale nie jest to warunek konieczny do przyznania punktów.
Potrawy z jajek
- jaja faszerowane
- jaja zapiekane


fot. Adobe Stock
Faszerowane i zapiekane jaja to niezliczona ilość pomysłów kulinarnych. Pokaż nam swój pomysł na jaja faszerowane groszkiem, awokado, łososiem czy pieczarkami. Pamiętaj, że tutaj liczy się twoja wyobraźnia i zmysł kulinarny. To ważne, aby w przepisie na jajka znalazły się co najmniej 4 składniki!
Niezbędnym elementem potraw, za które przyznamy punkty są dekoracje świąteczne z wykorzystaniem tradycyjnych ozdób wielkanocnych. Używając kwiatów do przystrojenia potraw, wybieraj tylko te, które są jadalne.
Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, skontaktuj się z moderatorkami (wyślij wiadomość do misia5 lub zbysiowa).
Pamiętaj! Przepis, który dodajesz do kategorii promowanej powinien zawierać przynajmniej 3 zdjęcia, w tym dwa z etapów przygotowywania potrawy. Punkty za kategorię promowaną nie otrzymują przepisy uznane przez redakcję lub moderatorki za zbyt proste, wyglądające nieestetycznie oraz posiadające mniej niż 3 zdjęcia.
Ania321
redakcja
Dekoracja wielkanocna jest niezbędnym elementem potrawy. :) Może to być drobny element dekoracyjny, nawiązujący do świąt wielkanocnych.
madzik323
testing223
testing223