Wielkanoc jest świętem ruchomym, przypada ona w pierwszą niedzielę po wiosennej pełni Księżyca. W roku 2020 Niedziela Wielkanocna wypada 12 kwietnia. Przedświąteczny czas to okres porządków domowych i planowania potraw, które znajdą się na świątecznym stole - a wielkanocna lista potraw jest bardzo długa!
Do kategorii promowanej w kwietniu zaliczamy:
Wielkanocne wypieki
Punkty przyznawane sernikom, będą również dotyczyły przepisów na paschę wielkanocną. Podkreślamy, że punktowane będą potrawy przygotowane samodzielnie, bez zastosowania gotowych mieszanek. Pamiętaj, że to, co tradycyjne i zrobione własnoręcznie jest najlepsze!
Pasztety i pieczenie
Do nadziewania mięs możesz używać suszonych owoców, jajek, czosnku. Wegetariańskie pasztety, które będą punktowane, mogą składać się z różnego rodzaju warzyw i strączków.
Żurek wielkanocny i barszcz biały
Czym byłaby Wielkanoc bez tradycyjnej, sycącej zupy przygotowanej na białej kiełbasie, wędzonce z dodatkiem chrzanu. Najlepszy żurek to ten przygotowany na domowym zakwasie, ale nie jest to warunek konieczny do przyznania punktów.
Potrawy z jajek
Faszerowane i zapiekane jaja to niezliczona ilość pomysłów kulinarnych. Pokaż nam swój pomysł na jaja faszerowane groszkiem, awokado, łososiem czy pieczarkami. Pamiętaj, że tutaj liczy się twoja wyobraźnia i zmysł kulinarny. To ważne, aby w przepisie na jajka znalazły się co najmniej 4 składniki!
Niezbędnym elementem potraw, za które przyznamy punkty są dekoracje świąteczne z wykorzystaniem tradycyjnych ozdób wielkanocnych. Używając kwiatów do przystrojenia potraw, wybieraj tylko te, które są jadalne.
Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, skontaktuj się z moderatorkami (wyślij wiadomość do misia5 lub zbysiowa).
Pamiętaj! Przepis, który dodajesz do kategorii promowanej powinien zawierać przynajmniej 3 zdjęcia, w tym dwa z etapów przygotowywania potrawy. Punkty za kategorię promowaną nie otrzymują przepisy uznane przez redakcję lub moderatorki za zbyt proste, wyglądające nieestetycznie oraz posiadające mniej niż 3 zdjęcia.
Do kategorii promowanej w kwietniu zaliczamy:
Wielkanocne wypieki
- mazurki
- baby wielkanocne (drożdżowe, piaskowe)
- serniki
- makowce
- kruche ciasteczka i babeczki z motywem świątecznym
![Mazurek wielkanocny](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/mazurek-wielkanocny-553553.jpg)
![Baba wielkanocna](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/baba-wielkanocna-553554.jpg)
fot. Adobe Stock
Punkty przyznawane sernikom, będą również dotyczyły przepisów na paschę wielkanocną. Podkreślamy, że punktowane będą potrawy przygotowane samodzielnie, bez zastosowania gotowych mieszanek. Pamiętaj, że to, co tradycyjne i zrobione własnoręcznie jest najlepsze!
Pasztety i pieczenie
- schaby nadziewane
- pasztety mięsne
- pasztety wegetariańskie
- pieczeń rzymską z jajkiem
![Wegetariański pasztet wielkanocny](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/wegetarianski-pasztet-wielkanocny-553555.jpg)
![](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/schab-ze-sliwka-553556.jpg)
fot. Adobe Stock
Do nadziewania mięs możesz używać suszonych owoców, jajek, czosnku. Wegetariańskie pasztety, które będą punktowane, mogą składać się z różnego rodzaju warzyw i strączków.
Żurek wielkanocny i barszcz biały
- żurek wielkanocny
- biały barszcz
![](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/zurek-wielkanocny-w-chlebie-553557.jpg)
![](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/barszcz-bialy-553567.jpg)
fot. Adobe Stock
Czym byłaby Wielkanoc bez tradycyjnej, sycącej zupy przygotowanej na białej kiełbasie, wędzonce z dodatkiem chrzanu. Najlepszy żurek to ten przygotowany na domowym zakwasie, ale nie jest to warunek konieczny do przyznania punktów.
Potrawy z jajek
- jaja faszerowane
- jaja zapiekane
![](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/jajka-faszerowane-553559.jpg)
![](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/jajko-zapiekane-553560.jpg)
fot. Adobe Stock
Faszerowane i zapiekane jaja to niezliczona ilość pomysłów kulinarnych. Pokaż nam swój pomysł na jaja faszerowane groszkiem, awokado, łososiem czy pieczarkami. Pamiętaj, że tutaj liczy się twoja wyobraźnia i zmysł kulinarny. To ważne, aby w przepisie na jajka znalazły się co najmniej 4 składniki!
Niezbędnym elementem potraw, za które przyznamy punkty są dekoracje świąteczne z wykorzystaniem tradycyjnych ozdób wielkanocnych. Używając kwiatów do przystrojenia potraw, wybieraj tylko te, które są jadalne.
Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, skontaktuj się z moderatorkami (wyślij wiadomość do misia5 lub zbysiowa).
Pamiętaj! Przepis, który dodajesz do kategorii promowanej powinien zawierać przynajmniej 3 zdjęcia, w tym dwa z etapów przygotowywania potrawy. Punkty za kategorię promowaną nie otrzymują przepisy uznane przez redakcję lub moderatorki za zbyt proste, wyglądające nieestetycznie oraz posiadające mniej niż 3 zdjęcia.
Ania321
redakcja
Dekoracja wielkanocna jest niezbędnym elementem potrawy. :) Może to być drobny element dekoracyjny, nawiązujący do świąt wielkanocnych.
madzik323
testing223
testing223