Kategoria promowana – listopad

Listopad kojarzy się z zimnem, coraz krótszymi dniami i wiatrem za oknami. To więc czasy, by nieco więcej czasu spędzać we własnej kuchni! Sprawdźcie, za jakie przepisy tym razem przyznajemy dodatkowe punkty.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Kategoria promowana – listopad
fot. Adobe Stock
W listopadzie przyznajemy dodatkowe 20 wirtuali przepisom na dania z kapustą kiszoną w roli głównej, potrawy mączne na bazie ziemniaków, a także przepisom na gęste, zawiesiste, rozgrzewające zupy z przynajmniej 5 składnikami.

Pamiętajcie o tym, że przepis, który chcielibyście dodać do kategorii promowanej powinien zawierać przynajmniej 3 zdjęcia. Dwa z nich powinny przedstawiać etapy przygotowania. Do kategorii promowanej nie zaliczymy przepisów uznanych przez moderatorów za zbyt proste lub tych o mało estetycznym wyglądzie.

Dania z kapusty kiszonej

Listopad to pora, kiedy w wielu polskich domach kosztuje się już kiszonej osobiście kapusty kiszonej. Co prawda składnik ten kojarzy się najbardziej z przygotowywaniem bigosu czy też kapuśniaku, nie ograniczajcie się tylko do tych dwóch potraw.
Pieczone paszteciki, pierogi z kapustą i grzybami, łazanki – ograniczać powinna was tylko i wyłącznie wasza wyobraźnia! Za przesłanie tego typu przepisów dostaniecie dodatkowych 20 wirtuali.

Kluski na bazie ziemniaków

Listopad rozpoczyna serię zimniejszych miesięcy w roku. W tym czasie zwiększa się zapotrzebowanie ludzi na bardziej sycące i konkretne posiłki. A do gęstych, rozgrzewających sosów najlepiej pasują różnego rodzaju kluski.
Kopytka, kluski śląskie, pyzy z różnego rodzaju nadzieniem, kluski żelazne, zwane nieraz szarymi na bazie surowych i startych ziemniaków – oczekujemy na wasze wariacje na temat mącznych klusków z dodatkiem ziemniaków.

Liczymy na waszą inwencję twórczą jeśli chodzi o kwestię dodatków do klusek. Mogą być to sosy, różnego rodzaju omasty i inne składniki. Pamiętajcie, by przepisy nie były zbyt proste. Moderatorka nie przyzna wam wówczas dodatkowych punktów.

Rozgrzewające i gęste zupy

Podobnie jak kluski, także i zupy najlepiej sprawdzają się właśnie w tym zimnym czasie. Nie ma to jak talerz gorącej fasolówki, grochówki, krupniku czy też innej zupy z pajdą świeżego chleba… Pamiętajcie, że preferujemy zawiesiste, wieloskładnikowe i pożywne zupy. Dlatego też będziemy nagradzać dodatkowo zupy zawierające przynajmniej 5 składników podstawowych. Warunkiem przyznania punktów będzie także estetyczny wygląd potrawy.

Wirtuale dodają moderatorka, przyznając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli uważacie, że wasz przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na waszym  koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, skontaktujcie się z moderatorką (wyślij wiadomość do misia5).
Kategoria promowana trwa od 1 do 30 listopada