Światowy Dzień Żywności i Walki z Głodem ustanowiono w 1979 roku, w 34. rocznicę utworzenia Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
Dzień święta 16 października nie jest datą przypadkową obchody przypadają bowiem w rocznicę utworzenia FAO w 1945 roku.
Zgromadzenie Ogólne ONZ w 1980 roku poparło obchody Dnia Żywności i Walki z Głodem podkreślając, że „żywność jest wstępnym warunkiem przetrwania i pomyślnego rozwoju człowieka i stanowi jego fundamentalną potrzebę”.
Zdjęcie: Fotolia
Na całym świecie co roku wyrzuca się prawie 1,5 miliarda ton jedzenia. Stanowi to 1/3 ilości produkowanej żywności.
Jak wynika z raportu "Nie marnuj jedzenia 2015", które przy okazji Światowego Dnia Żywności opublikowała Federacja Polskich Banków Żywności (FPBŻ) nawet 2 mln ton żywności rocznie marnuje się w polskich domach.
Zdjęcie: Fotolia
Coraz więcej Polaków przyznaje się do wyrzucania jedzenia. Główne powody to m.in. przeoczenie terminu przydatności do spożycia, zbyt duże porcje posiłków, niewłaściwe przechowywanie żywności, brak pomysłów na wykorzystanie składników do różnych dań oraz brak listy zakupów.
Jak nie marnować żywności i kupować ją racjonalnie?
* na zakupy idź tylko z listą zakupów
* w domu prawidłowo przechowuj zakupione produkty
* planuj swoje posiłki
* przygotowuj tylko tyle jedzenia, ile zjesz
* sprawdzaj terminy produktów do spożycia
Dzień święta 16 października nie jest datą przypadkową obchody przypadają bowiem w rocznicę utworzenia FAO w 1945 roku.
Zgromadzenie Ogólne ONZ w 1980 roku poparło obchody Dnia Żywności i Walki z Głodem podkreślając, że „żywność jest wstępnym warunkiem przetrwania i pomyślnego rozwoju człowieka i stanowi jego fundamentalną potrzebę”.
Zdjęcie: Fotolia
Na całym świecie co roku wyrzuca się prawie 1,5 miliarda ton jedzenia. Stanowi to 1/3 ilości produkowanej żywności.
Jak wynika z raportu "Nie marnuj jedzenia 2015", które przy okazji Światowego Dnia Żywności opublikowała Federacja Polskich Banków Żywności (FPBŻ) nawet 2 mln ton żywności rocznie marnuje się w polskich domach.
Zdjęcie: Fotolia
Coraz więcej Polaków przyznaje się do wyrzucania jedzenia. Główne powody to m.in. przeoczenie terminu przydatności do spożycia, zbyt duże porcje posiłków, niewłaściwe przechowywanie żywności, brak pomysłów na wykorzystanie składników do różnych dań oraz brak listy zakupów.
Jak nie marnować żywności i kupować ją racjonalnie?
* na zakupy idź tylko z listą zakupów
* w domu prawidłowo przechowuj zakupione produkty
* planuj swoje posiłki
* przygotowuj tylko tyle jedzenia, ile zjesz
* sprawdzaj terminy produktów do spożycia
Jagoda.L
LauraLaura