Kategoria promowana - listopad - przyprawy

  • 10

W listopadzie promujemy przepisy, w których wykorzystujecie przyprawy: goździki, anyż gwiazdkowy, gałkę muszkatołową, cynamon oraz wanilię (w strączkach/laskach lub ekstrakt).

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Kategoria promowana - listopad - przyprawy
fot. Fotolia
Pamiętajcie o tym, że podane przyprawy idealnie sprawdzą się jako dodatek do ciast, deserów ale także do mięs i ryb. Poniżej zamieszczamy krótki opis przyprawy oraz propozycję kulinarnego wykorzystania jej.

Dla niewtajemniczonych wyjaśniamy zasady: każdy kto doda własnoręcznie przygotowany przepis z przynajmniej jednym zdjęciem z udziałem wyżej wymienionych przypraw dostanie dodatkowo 10 wirtuali.

Pamiętajcie - decyzję o zaliczeniu przepisu do kategorii promowanej podejmują moderatorki, a wejdą do niej tylko te przepisy, w których przyprawy korzenne odgrywają jedną z istotnych ról! nie wystarczy do grzanego piwa wrzucić goździka!

Wirtuale dodają moderatorki zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis zawiera któryś z produktów promowanych w tym miesiącu, a na twoim koncie wirtuali nie pojawiła się informacja, to o dodanie przepisu z kategorii promowanej trzeba się upomnieć pisząc na maila do Babciagramolka, misia5 lub Zbysiowa lub w ostateczności do kolczu lub zozolek.

I. GOŹDZIKI
Są to suszone, nierozwinięte pąki tropikalnego drzewa - goździkowca. Mają słodki, owocowo-drzewny zapach oraz korzenny, lekko piekący i gorzkawy smak. Najczęściej używa się ich w całości.

Do czego dodać goździki?
Całymi goździkami przyprawiaj kompoty, grzane wino, sosy mięsne, śledzie i wekowane owoce. Możesz je też używać do marynowania dziczyzny, wieprzowiny i baraniny. Sproszkowaną przyprawę dodaje się także do mięsnych pasztetów i farszów oraz potraw rybnych.

II. ANYŻ GWIAZDKOWY
Przyprawą są suszone owoce wiecznie zielonego drzewa rosnącego w krajach tropikalnych. Mają kształt gwiazdek, silny zapach (mocniejszy niż zwykły anyżek) i korzenno-słodkawy smak. Można ich używać w całości lub po zmieleniu.

Do czego dodać anyż gwiazdkowy?
Zmielony anyż możesz stosować np. do świątecznych wypieków oraz do wieprzowiny, cielęciny i drobiu. Całe gwiazdki podniosą zaś smak kompotów (zwłaszcza ze śliwek, gruszek lub jabłek) oraz kawy z cukrem.

III. GAŁKA MUSZKATOŁOWA
Przyprawą są ususzone, szarobrązowe, owalne nasiona drzewa – muszkatołowca korzennego. Wykorzystuje się też okalającą je czerwoną osnówkę, nazywaną kwiatem muszkatołowym (jest pikantniejsza niż nasiona). Gałka ma zapach korzenny i słodkawo-gorzki smak.

Do czego dodać gałkę muszkatołową?
Utartą gałką dosmaczaj kremy, budynie, ciasta, lody, kompoty, pieczone owoce i gotowane warzywa (np. marchew, szpinak, kalafior). Przyprawa pasuje też do grzanego wina i ponczu oraz mięsnych pasztetów i ryb.

VI. CYNAMON

Pozyskuje się go z wysuszonej na słońcu kory młodych pędów cynamonowca cejlońskiego. Jej kawałki schnąc zwijają się z obu stroni tworzą podwójne rurki o brązowo-złocistym kolorze. Cynamon ma silny, aromatyczny zapach oraz korzenny – zarazem gorzkawy i słodki smak. Po zmieleniu nabiera ostrości!

Do czego dodać cynamon?
Cynamonem możesz przyprawiać dania słodkie. Ale urozmaica on też smak szynki, kotletów i bitek.

V. WANILIA
Jej laski są owocami storczykowatego pnącza. Słodko-korzennego aromatu i ciemnego koloru nabierają podczas obróbki, polegającej na naprzemiennym „poceniu” i suszeniu. Białawy nalot waniliny świadczy o najlepszej jakości przyprawy!

Do czego dodać wanilię?
Rozdrobnioną laskę dodawaj do ciast, budyniów, kremów, lodów czy napojów mlecznych. Do napojów albo sosów deserowych tę samą całą laskę możesz wkładać 3-4 razy (po wyjęciu trzeba ją tylko dobrze wysuszyć).



Źródło: tekst: Beata Prasałek/Poradnik Domowy; zozolek. Zdjęcia Fotolia