Ryż z kalafiora – przepis na szybki wegetariański obiad

Ryż z kalafiora robi się szybko i prosto - wystarczy zetrzeć na tarce surowy kalafior. To fantastyczna baza do wielu potraw, spróbuj nasz prosty przepis na smażony ryż z kalafiora w wersji wegetariańskiej.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Ryż z kalafiora – przepis na szybki wegetariański obiad
fot. Adobe Stock
Ryż z kalafiora to pyszne i bardzo proste do zrobienia danie. Starty na tarce lub w blenderze konsystencją przypomina popularną kaszę kuskus.

Jeśli masz już dosyć gotowanego kalafiora z bułką tartą, to będzie na pewno smaczna odmiana.

Aby zrobić ryż z kalafiora, nie musisz go gotować. Warzywo użyte do zrobienia tej potrawy jest surowe, co dodatkowo skraca czas przygotowania dania.

Jak zrobić smażony ryż z kalafiora?

Składniki:
  • 1 główka surowego kalafiora,
  • 1 szklanka zielonego groszku,
  • 1 cebula dymka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • garść szczypioru,
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki,
  • sól i pieprz.
Wykonanie:
  1. Kalafior dokładnie umyj i podziel na mniejsze różyczki.
  2. Zetrzyj kalafior na tarce o grubych oczkach lub użyj do tego blendera.
  3. Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu i zeszklij posiekaną w drobną kostkę cebulę, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Wrzuć starty kalafior na patelnię.
  5. Smaż ryż z kalafiora, aż stanie się delikatnie brązowy, a większość wody odparuje.
  6. Dodaj sos sojowy i przyprawy – wymieszaj wszystko na patelni i podsmaż.
  7. Dodaj do ryżu z kalafiora rozbełtane jajka i wymieszaj wszystko powoli na patelni.
  8. Gotowe danie posyp posiekanym szczypiorem.
Ryż z kalafiora starty na tarce Jak zrobić ryż z kalafiora?
fot. Adobe Stock

Z czym podać ryż z kalafiora?

Danie może być spożywane samodzielnie – będzie lekkim posiłkiem w ciągu dnia, łatwo też zabierzesz je na wynos lub do pracy.

Ryż z kalafiora smakuje wyśmienicie w połączeniu z mięsem lub w wersji wegetariańskiej – wypróbuj koniecznie przepisu na panierowane tofu, będzie ono pysznym i pożywnym dodatkiem.

Do smażonego ryżu z kalafiora podaj bardzo smaczne kotleciki z ciecierzycy, a jeśli masz ochotę na dodatek mięsnypierś z kurczaka będzie idealnym i lekkim uzupełnieniem dania.

Ryż z kalafiora możesz także spożywać na zimno, nie musisz go odgrzewać, a i tak będzie smakował wyśmienicie. Orzeźwiająca i chrupiąca sałatka kalafiorowa jest szybkim do zrobienia daniem, który zaspokoi mały głód. Sprawdzi się też jako dodatek do dań z grilla lub ekspresowa przekąska na imprezę.


Jak zrobić smażony ryż z kalafiora?
fot. Adobe Stock