Ryż z kalafiora to pyszne i bardzo proste do zrobienia danie. Starty na tarce lub w blenderze konsystencją przypomina popularną kaszę kuskus.
Jeśli masz już dosyć gotowanego kalafiora z bułką tartą, to będzie na pewno smaczna odmiana.
Aby zrobić ryż z kalafiora, nie musisz go gotować. Warzywo użyte do zrobienia tej potrawy jest surowe, co dodatkowo skraca czas przygotowania dania.
fot. Adobe Stock
Ryż z kalafiora smakuje wyśmienicie w połączeniu z mięsem lub w wersji wegetariańskiej – wypróbuj koniecznie przepisu na panierowane tofu, będzie ono pysznym i pożywnym dodatkiem.
Do smażonego ryżu z kalafiora podaj bardzo smaczne kotleciki z ciecierzycy, a jeśli masz ochotę na dodatek mięsny, pierś z kurczaka będzie idealnym i lekkim uzupełnieniem dania.
Ryż z kalafiora możesz także spożywać na zimno, nie musisz go odgrzewać, a i tak będzie smakował wyśmienicie. Orzeźwiająca i chrupiąca sałatka kalafiorowa jest szybkim do zrobienia daniem, który zaspokoi mały głód. Sprawdzi się też jako dodatek do dań z grilla lub ekspresowa przekąska na imprezę.
fot. Adobe Stock
Jeśli masz już dosyć gotowanego kalafiora z bułką tartą, to będzie na pewno smaczna odmiana.
Aby zrobić ryż z kalafiora, nie musisz go gotować. Warzywo użyte do zrobienia tej potrawy jest surowe, co dodatkowo skraca czas przygotowania dania.
Jak zrobić smażony ryż z kalafiora?
Składniki:- 1 główka surowego kalafiora,
- 1 szklanka zielonego groszku,
- 1 cebula dymka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- garść szczypioru,
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki,
- sól i pieprz.
- Kalafior dokładnie umyj i podziel na mniejsze różyczki.
- Zetrzyj kalafior na tarce o grubych oczkach lub użyj do tego blendera.
- Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu i zeszklij posiekaną w drobną kostkę cebulę, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Wrzuć starty kalafior na patelnię.
- Smaż ryż z kalafiora, aż stanie się delikatnie brązowy, a większość wody odparuje.
- Dodaj sos sojowy i przyprawy – wymieszaj wszystko na patelni i podsmaż.
- Dodaj do ryżu z kalafiora rozbełtane jajka i wymieszaj wszystko powoli na patelni.
- Gotowe danie posyp posiekanym szczypiorem.
fot. Adobe Stock
Z czym podać ryż z kalafiora?
Danie może być spożywane samodzielnie – będzie lekkim posiłkiem w ciągu dnia, łatwo też zabierzesz je na wynos lub do pracy.Ryż z kalafiora smakuje wyśmienicie w połączeniu z mięsem lub w wersji wegetariańskiej – wypróbuj koniecznie przepisu na panierowane tofu, będzie ono pysznym i pożywnym dodatkiem.
Do smażonego ryżu z kalafiora podaj bardzo smaczne kotleciki z ciecierzycy, a jeśli masz ochotę na dodatek mięsny, pierś z kurczaka będzie idealnym i lekkim uzupełnieniem dania.
Ryż z kalafiora możesz także spożywać na zimno, nie musisz go odgrzewać, a i tak będzie smakował wyśmienicie. Orzeźwiająca i chrupiąca sałatka kalafiorowa jest szybkim do zrobienia daniem, który zaspokoi mały głód. Sprawdzi się też jako dodatek do dań z grilla lub ekspresowa przekąska na imprezę.
fot. Adobe Stock