W maju wszystko powoli budzi się do życia. Na straganach pojawiają się pierwsze nowalijki i choćby takie warzywa jak szparagi, rabarbar, botwina. To również czas przebywania na świeżym powietrzu i wspólnych rodzinnych biesiad przy grillu. W maju odbywają się również przyjęcia komunijne, na których nie brakuje zarówno galowych dań obiadowych, jak i słodkich przysmaków.
Przyjrzyjcie się kategoriom, za które w tym miesiącu przyznamy dodatkowe 20 punktów za przepis.
Moderatorka nie przyzna punktów przepisom uznanym za zbyt proste. Punktowane nie będą także przepisy na zupy, sałatki i surówki z tymi warzywami.
Pamiętajcie, że w kategorii promowanej nagradzane są przepisy, w których znajdą się minimum 4 składniki!
Zaskoczcie więc nas waszymi propozycjami na warzywa, a także owoce w wersji grillowanej. Pamiętajcie tylko, że smak potraw z grilla podkreślają przyprawy i marynaty. Umieszczając przepis miejcie na uwadze, aby nie były to gotowe marynaty – nagrodzimy tylko te, przygotowane krok po kroku samodzielnie.
Pamiętajcie, że przepis, który dodajecie do kategorii promowanej powinien zawierać przynajmniej 3 zdjęcia, w tym dwa z etapów przygotowywania potrawy. Punkty za kategorię promowaną nie otrzymują przepisy uznane przez redakcję lub moderatorki za zbyt proste, wyglądające nieestetycznie oraz posiadające mniej niż 3 zdjęcia.
Wirtuale dodaje moderatorka, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli wasz przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na waszym koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, skontaktujcie się z moderatorką (wyślijcie wiadomość do misia5).
Kategoria promowana trwa od 1 do 31 maja
Przyjrzyjcie się kategoriom, za które w tym miesiącu przyznamy dodatkowe 20 punktów za przepis.
Sezonowe dania ze szparagami i szpinakiem
Wykorzystajcie dobrze to, co sezonowe! Dodatkowymi 20 punktami nagrodzimy przepisy na dania ze szparagami i szpinakiem. Do przepisów mogą zostać użyte białe, jak i zielone szparagi. Lepiej dla samego smaku waszego dania będzie także, jeżeli zdecydujecie się na świeży szpinak, który już rozgościł się na targowiskach, zamiast mrożonego. Za dania ze szpinakiem mrożonym nie otrzymacie dodatkowych punktów.Moderatorka nie przyzna punktów przepisom uznanym za zbyt proste. Punktowane nie będą także przepisy na zupy, sałatki i surówki z tymi warzywami.
Pamiętajcie, że w kategorii promowanej nagradzane są przepisy, w których znajdą się minimum 4 składniki!
Bezmięsne pomysły na grilla
Chociaż najczęściej na grillu można spotkać karkówkę, kiełbasę i kaszankę, to coraz sięgamy po warzywne propozycje. Szaszłyki warzywne, burgery, grillowane sery, grillowane bakłażany, kiszka ziemniaczana, czy choby grillowane ziemniaki. Takie bezmięsne przepisy na grilla mogą być wspaniałym dopełnieniem mięsnych klasyków, a także samodzielnym daniem.Zaskoczcie więc nas waszymi propozycjami na warzywa, a także owoce w wersji grillowanej. Pamiętajcie tylko, że smak potraw z grilla podkreślają przyprawy i marynaty. Umieszczając przepis miejcie na uwadze, aby nie były to gotowe marynaty – nagrodzimy tylko te, przygotowane krok po kroku samodzielnie.
Wypieki z rabarbarem
Już w maju rozpoczyna się w naszym doroczne rabarbarowe szaleństwo. Tarty, ciasta drożdżowe, ciasta kruche i inne wypieki królują na polskich stołach już od połowy wiosny. Kwaśny smak rabarbaru kochamy wszyscy i dlatego docenimy tym razem wasze propozycje wypieków z tym właśnie dodatkiem w roli głównej.Pamiętajcie, że przepis, który dodajecie do kategorii promowanej powinien zawierać przynajmniej 3 zdjęcia, w tym dwa z etapów przygotowywania potrawy. Punkty za kategorię promowaną nie otrzymują przepisy uznane przez redakcję lub moderatorki za zbyt proste, wyglądające nieestetycznie oraz posiadające mniej niż 3 zdjęcia.
Wirtuale dodaje moderatorka, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli wasz przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na waszym koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, skontaktujcie się z moderatorką (wyślijcie wiadomość do misia5).
Kategoria promowana trwa od 1 do 31 maja