Gładki, doskonale dopasowany pozwoli wprowadzić harmonię do każdego dania. Mięsne soki, które wytapiają się podczas pieczenia, mogą stworzyć idealną bazę do aromatycznej zaprawy. Suszone owoce, czy intensywny w smaku czosnek podbije jego walory.
Wymarzony sos otrzymamy, jeśli będziemy pamiętali o kilku prostych zasadach:
• Do przygotowania sosu, zamiast wody, można użyć tłuszczu oraz soków mięsnych pochodzącego ze smażenia czy pieczenia mięsa. Wówczas uzyskamy sos o głębszym mięsnym smaku.
• Osoby lubiące kulinarne eksperymenty mogą wzbogacić smak sosu o swoje ulubione dodatki: zioła (np. rozmaryn, tymianek), przyprawy (np. chili, imbir, goździki), warzywa lub inne jak musztarda czy chrzan.
Owoce lasu
Niezmierzone bogactwo grzybów pozwoli na przygotowanie wyśmienitych, wyrazistych sosów z ich użyciem. Własnoręcznie wysuszone podgrzybki czy borowiki, teraz idealnie sprawdzą się do mięsnych sosów. Podsmażone wraz z cebulką i kilkoma kroplami sosu sojowego nadadzą daniu niepowtarzalnego, orientalnego charakteru.
Sos grzybowy z boczniaka
Składniki:
- olej - 50 ml
- cebula mała - 1 sztuka
- śmietana 18 % - 2 łyżki
- boczniaki - 100 g
- Esencja do sosu pieczarkowego Knorr - 1 sztuka
Sposób przygotowania:
1. By przygotować sos do mięs, w garnku lub na patelni, na której wcześniej smażyły się steki czy sznycle, zeszklij posiekaną w kostkę cebulę oraz grzyby pokrojone w plastry.
2. Następnie do cebuli i grzybów dolej 200 ml zimnej wody. Wyłącz ogień pod patelnią. Dodaj Esencję, dzięki której sos zyska idealną gęstość i wspaniały smak. Całość mieszaj, aż Esencja rozpuści się. Ponownie włącz ogień. Wszystko razem gotuj dwie minuty. Następnie dodaj śmietanę. Na koniec zmiksuj. Aksamitnym sosem polewaj ulubione dania.
Zdjęcie: Knorr
Eksperymentuj z rozgrzewającymi przyprawami
Imbir, goździki czy anyż idealnie wpasowują się do zimowych smaków. Dodawane jako przyprawa do grzanego wina czy piwa nie tylko rozgrzewają, ale i świetnie smakują! Podane w sosach pozwolą odkryć nowe, korzenne akcenty.
Sos korzenny z nutą pomarańczy
Składniki:
- Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr - 1 sztuka
- pomarańcza - 1 sztuka
- kora cynamonowa, kawałek - 1 sztuka
- goździki - 2 sztuki
- gwiazdka anyżu, kawałek - 1 sztuka
- szalotka - 2 sztuki
- świeży imbir - 50 g
- olej do smażenia - 50 ml
Sposób przygotowania:
1. Drobno pokrojoną szalotkę podsmaż na dnie garnka razem z aromatycznym cynamonem, anyżem i kilkoma goździkami.
2. Mieszankę podlej szklanką wody lub sosem, który powstał, gdy piekłaś mięso.
3. Dodaj Esencję Knorr i rozmieszaj, pozbywając się grudek. Dzięki temu dodatkowi sos będzie idealnie doprawiony i zyska odpowiednią zawiesistość. Następnie dodaj starty świeży imbir i otartą skórkę z pomarańczy. Sos gotuj 5 minut, aż zgęstnieje. Potem przecedź go przez sito, pozbywając się kawałków dużych przypraw.
4. Pomarańczę pokrój na cząstki i razem z sokiem dodaj do sosu.
Aromatyczny czosnek w roli głównej
Intensywny w smaku czosnek świetnie komponuje się z pietruszką tworząc bazę sosu do zrazów czy rolad. Pikantny i intensywny dodatek zmieni każde, mało wyraziste danie w niecodzienny przysmak. Dla miłośników nieco ostrzejszych aromatów z pewnością przypadnie do gustu chili, bądź odrobina zielonego pieprzu w sosie.
3. Zawartość patelni gotuj około 5 minut, aż sos stanie się idealnie zawiesisty i gęsty. Dorzuć do niego także posiekaną natkę pietruszki. Sos podawaj do rozmaitych mięs, np. do grillowanych steków, pulpetów czy rolad.
Zdjęcie: Knorr
Wykwintne orzechy
Charakterystyczne orzechy laskowe czy włoskie nie sposób pomylić z żadnym innym składnikiem wyczuwalnym w sosie. Idealną parę stworzą z czerwonym winem, nadając potrawie odświętnego czaru i magii. Takie sosy będą perfekcyjne do pieczeni.
Sos ciemny z winem i orzechami laskowymi
Składniki:
- koncentrat pomidorowy - 50 g
- wytrawne czerwone wino - 1 szklanka
- masło - 4 dag
- orzechy laskowe - 5 dag
- natka pietruszki (posiekana)
- Esencja do sosu cebulowego Knorr - 1 sztuka
Sposób przygotowania:
1. Orzechy laskowe sparz i obierz z ciemnej skórki.
2. Cebulę pokrój i zeszklij na maśle. Wlej do niej wytrwane wino i zagotuj. Po pewnym czasie alkohol prawie zupełnie odparuje. Pod patelnią wyłącz ogień. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz Esencję do sosu, która nada sosowi kremową konsystencję. Wlej nieco ponad szklankę zimnej wody, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Do sosu wsyp orzechy.
Królowe sosów – śliwki
Wędzone śliwki w połączeniu z cynamonem i goździkami sprawiają, że każde mięso nabiera wyjątkowego aromatu. Tradycyjny schab polany sosem na bazie tych owoców zyska uznanie wśród gości na niedzielnym obiedzie.
Zdjęcie: Knorr
Jakie są Wasze ulubione sosy i które najczęściej goszczą na Waszych stołach? Podzielcie się z Nami przepisami na pyszne sosy!
Wymarzony sos otrzymamy, jeśli będziemy pamiętali o kilku prostych zasadach:
• Do przygotowania sosu, zamiast wody, można użyć tłuszczu oraz soków mięsnych pochodzącego ze smażenia czy pieczenia mięsa. Wówczas uzyskamy sos o głębszym mięsnym smaku.
• Osoby lubiące kulinarne eksperymenty mogą wzbogacić smak sosu o swoje ulubione dodatki: zioła (np. rozmaryn, tymianek), przyprawy (np. chili, imbir, goździki), warzywa lub inne jak musztarda czy chrzan.
Owoce lasu
Niezmierzone bogactwo grzybów pozwoli na przygotowanie wyśmienitych, wyrazistych sosów z ich użyciem. Własnoręcznie wysuszone podgrzybki czy borowiki, teraz idealnie sprawdzą się do mięsnych sosów. Podsmażone wraz z cebulką i kilkoma kroplami sosu sojowego nadadzą daniu niepowtarzalnego, orientalnego charakteru.
Sos grzybowy z boczniaka
Składniki:
- olej - 50 ml
- cebula mała - 1 sztuka
- śmietana 18 % - 2 łyżki
- boczniaki - 100 g
- Esencja do sosu pieczarkowego Knorr - 1 sztuka
Sposób przygotowania:
1. By przygotować sos do mięs, w garnku lub na patelni, na której wcześniej smażyły się steki czy sznycle, zeszklij posiekaną w kostkę cebulę oraz grzyby pokrojone w plastry.
2. Następnie do cebuli i grzybów dolej 200 ml zimnej wody. Wyłącz ogień pod patelnią. Dodaj Esencję, dzięki której sos zyska idealną gęstość i wspaniały smak. Całość mieszaj, aż Esencja rozpuści się. Ponownie włącz ogień. Wszystko razem gotuj dwie minuty. Następnie dodaj śmietanę. Na koniec zmiksuj. Aksamitnym sosem polewaj ulubione dania.
Zdjęcie: Knorr
Eksperymentuj z rozgrzewającymi przyprawami
Imbir, goździki czy anyż idealnie wpasowują się do zimowych smaków. Dodawane jako przyprawa do grzanego wina czy piwa nie tylko rozgrzewają, ale i świetnie smakują! Podane w sosach pozwolą odkryć nowe, korzenne akcenty.
Sos korzenny z nutą pomarańczy
Składniki:
- Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr - 1 sztuka
- pomarańcza - 1 sztuka
- kora cynamonowa, kawałek - 1 sztuka
- goździki - 2 sztuki
- gwiazdka anyżu, kawałek - 1 sztuka
- szalotka - 2 sztuki
- świeży imbir - 50 g
- olej do smażenia - 50 ml
Sposób przygotowania:
1. Drobno pokrojoną szalotkę podsmaż na dnie garnka razem z aromatycznym cynamonem, anyżem i kilkoma goździkami.
2. Mieszankę podlej szklanką wody lub sosem, który powstał, gdy piekłaś mięso.
3. Dodaj Esencję Knorr i rozmieszaj, pozbywając się grudek. Dzięki temu dodatkowi sos będzie idealnie doprawiony i zyska odpowiednią zawiesistość. Następnie dodaj starty świeży imbir i otartą skórkę z pomarańczy. Sos gotuj 5 minut, aż zgęstnieje. Potem przecedź go przez sito, pozbywając się kawałków dużych przypraw.
4. Pomarańczę pokrój na cząstki i razem z sokiem dodaj do sosu.
Aromatyczny czosnek w roli głównej
Intensywny w smaku czosnek świetnie komponuje się z pietruszką tworząc bazę sosu do zrazów czy rolad. Pikantny i intensywny dodatek zmieni każde, mało wyraziste danie w niecodzienny przysmak. Dla miłośników nieco ostrzejszych aromatów z pewnością przypadnie do gustu chili, bądź odrobina zielonego pieprzu w sosie.
3. Zawartość patelni gotuj około 5 minut, aż sos stanie się idealnie zawiesisty i gęsty. Dorzuć do niego także posiekaną natkę pietruszki. Sos podawaj do rozmaitych mięs, np. do grillowanych steków, pulpetów czy rolad.
Zdjęcie: Knorr
Wykwintne orzechy
Charakterystyczne orzechy laskowe czy włoskie nie sposób pomylić z żadnym innym składnikiem wyczuwalnym w sosie. Idealną parę stworzą z czerwonym winem, nadając potrawie odświętnego czaru i magii. Takie sosy będą perfekcyjne do pieczeni.
Sos ciemny z winem i orzechami laskowymi
Składniki:
- koncentrat pomidorowy - 50 g
- wytrawne czerwone wino - 1 szklanka
- masło - 4 dag
- orzechy laskowe - 5 dag
- natka pietruszki (posiekana)
- Esencja do sosu cebulowego Knorr - 1 sztuka
Sposób przygotowania:
1. Orzechy laskowe sparz i obierz z ciemnej skórki.
2. Cebulę pokrój i zeszklij na maśle. Wlej do niej wytrwane wino i zagotuj. Po pewnym czasie alkohol prawie zupełnie odparuje. Pod patelnią wyłącz ogień. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz Esencję do sosu, która nada sosowi kremową konsystencję. Wlej nieco ponad szklankę zimnej wody, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Do sosu wsyp orzechy.
Królowe sosów – śliwki
Wędzone śliwki w połączeniu z cynamonem i goździkami sprawiają, że każde mięso nabiera wyjątkowego aromatu. Tradycyjny schab polany sosem na bazie tych owoców zyska uznanie wśród gości na niedzielnym obiedzie.
Zdjęcie: Knorr
Jakie są Wasze ulubione sosy i które najczęściej goszczą na Waszych stołach? Podzielcie się z Nami przepisami na pyszne sosy!
marcinka