Zasady przyznawania wirtuali: każdy, kto doda własnoręcznie przygotowane przepisy (z przynajmniej jednym zdjęciem) na dania z wieprzowiną, wołowiną, rybą, rabarbarem, pokrzywą, boćwiną oraz botwiną otrzyma dodatkowo 20 wirtuali.
Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, to o dodanie przepisu z kategorii promowanej trzeba upomnieć się, pisząc do misia5 lub zbysiowa; w ostateczności do zozolek.
Zobacz nagrody oraz tabelę z punktacją >>>
Zdjęcia: Fotolia
I. WIEPRZOWINA
Smażona, pieczona, duszona, grillowana lub gotowana, w każdej postaci smakuje wyśmienicie. Jest źródłem białka, żelaza, wapnia i witaminy E. Ze schabu, polędwicy, karkówki czy żeberek przygotujemy pyszne i sycące dania nie tylko na uroczyste rodzinne obiady. Z mięsa wieprzowego wytwarza się różnego rodzaju wędliny i kiełbasy, które wiosną i latem najchętniej zjadamy upieczone na grillu. Tradycyjna golonka zadowoli każdego łakomczucha. Można serwować ją na wiele sposobów: golonka w piwie, pieczona czy golonka w kapuście.
II. WOŁOWINA
Wołowina w sosie własnym to jedno z najpopularniejszych dań przyrządzanych z tego rodzaju mięsa. Tatar wołowy najlepiej smakuje podany z cebulką i ogórkiem. Z wołowiny przygotujesz smaczne i aromatyczne dania. Do smażenia z mięsa wołowego nadaje się: polędwica, antrykot, ligawa, żeberka, karkówka, do pieczenia: łopatka, udziec, rumsztyk oraz do gotowania i duszenia: łopatka, udziec, goleń, pręga. Wołowina zawiera białko, nienasycone tłuszcze i witaminy z grupy B.
Zdjęcie: Fotolia
III. RYBY
Dania rybne nie muszą być nudne! Oprócz smażonej, pieczonej czy gotowanej ryby przygotuj aromatyczną zupę z jej dodatkiem, chrupiące kotlety lub zapiekankę. Jaki rodzaj ryby najbardziej lubią Wasi domownicy? Jesteśmy ciekawi Waszych pomysłów na smaczne i zdrowe dania!
Uwaga! Przepisy na dania z rybami z puszki nie będą zaliczane do kategorii promowanej. Promujemy przepisy na dania z rybą świeżą, mrożoną lub wędzoną.
IV. RABARBAR
Charakteryzuje go lekko kwaskowaty i orzeźwiający smak. Zapieczony pod maślaną kruszonką, dodany do ciasta, muffinek lub drożdżówek smakuje wyśmienicie. Pasuje nie tylko do deserów, komponuje się również z rybami i mięsem. Lubicie rabarbar? Może uprawiacie go w swoim przydomowym ogródku? Czekamy na Wasze inspirujące przepisy z jego dodatkiem.
Uwaga! Przepisy na kompoty z rabarbaru nie będą zaliczane do kategorii promowanej.
Zdjęcia: Fotolia
V. POKRZYWA
Bogata w witaminę C, E, B2, karoten, wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk i krzem. Części jadalne pokrzywy to młode szczytowe listki wraz z łodygami. Pokrzywę zbieramy od marca. Najsmaczniejsza jest przed rozpoczęciem kwitnienia, później staje się zbyt włóknista. Przygotujcie wspaniałe, kolorowe potrawy z pokrzywą.
VI. BOĆWINA/ BOTWINA
Z botwiny możemy przygotować tradycyjną botwinkę - wiosenną, lekką i smaczną zupę z dodatkiem jajka gotowanego na twardo lub młodych ziemniaków. Boćwina pasuje do sałatek oraz jako składnik farszu do pierogów, naleśników i krokietów. Botwina lub boćwina często gości w Waszych domach? Z jakimi dodatkami ją podajecie!
Jeśli chcecie wiedzieć czym różni się boćwina od botwiny oraz jak przyrządza się botwinkę, przeczytajcie nasz artykuł, w którym wszystko wyjaśniamy - Boćwina, botwina czy botwinka?.
Zdjęcie: Fotolia
Kategoria promowana obowiązuje od 1 do 31 maja.
Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, to o dodanie przepisu z kategorii promowanej trzeba upomnieć się, pisząc do misia5 lub zbysiowa; w ostateczności do zozolek.
Zobacz nagrody oraz tabelę z punktacją >>>
Zdjęcia: Fotolia
I. WIEPRZOWINA
Smażona, pieczona, duszona, grillowana lub gotowana, w każdej postaci smakuje wyśmienicie. Jest źródłem białka, żelaza, wapnia i witaminy E. Ze schabu, polędwicy, karkówki czy żeberek przygotujemy pyszne i sycące dania nie tylko na uroczyste rodzinne obiady. Z mięsa wieprzowego wytwarza się różnego rodzaju wędliny i kiełbasy, które wiosną i latem najchętniej zjadamy upieczone na grillu. Tradycyjna golonka zadowoli każdego łakomczucha. Można serwować ją na wiele sposobów: golonka w piwie, pieczona czy golonka w kapuście.
II. WOŁOWINA
Wołowina w sosie własnym to jedno z najpopularniejszych dań przyrządzanych z tego rodzaju mięsa. Tatar wołowy najlepiej smakuje podany z cebulką i ogórkiem. Z wołowiny przygotujesz smaczne i aromatyczne dania. Do smażenia z mięsa wołowego nadaje się: polędwica, antrykot, ligawa, żeberka, karkówka, do pieczenia: łopatka, udziec, rumsztyk oraz do gotowania i duszenia: łopatka, udziec, goleń, pręga. Wołowina zawiera białko, nienasycone tłuszcze i witaminy z grupy B.
Zdjęcie: Fotolia
III. RYBY
Dania rybne nie muszą być nudne! Oprócz smażonej, pieczonej czy gotowanej ryby przygotuj aromatyczną zupę z jej dodatkiem, chrupiące kotlety lub zapiekankę. Jaki rodzaj ryby najbardziej lubią Wasi domownicy? Jesteśmy ciekawi Waszych pomysłów na smaczne i zdrowe dania!
Uwaga! Przepisy na dania z rybami z puszki nie będą zaliczane do kategorii promowanej. Promujemy przepisy na dania z rybą świeżą, mrożoną lub wędzoną.
IV. RABARBAR
Charakteryzuje go lekko kwaskowaty i orzeźwiający smak. Zapieczony pod maślaną kruszonką, dodany do ciasta, muffinek lub drożdżówek smakuje wyśmienicie. Pasuje nie tylko do deserów, komponuje się również z rybami i mięsem. Lubicie rabarbar? Może uprawiacie go w swoim przydomowym ogródku? Czekamy na Wasze inspirujące przepisy z jego dodatkiem.
Uwaga! Przepisy na kompoty z rabarbaru nie będą zaliczane do kategorii promowanej.
Zdjęcia: Fotolia
V. POKRZYWA
Bogata w witaminę C, E, B2, karoten, wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk i krzem. Części jadalne pokrzywy to młode szczytowe listki wraz z łodygami. Pokrzywę zbieramy od marca. Najsmaczniejsza jest przed rozpoczęciem kwitnienia, później staje się zbyt włóknista. Przygotujcie wspaniałe, kolorowe potrawy z pokrzywą.
VI. BOĆWINA/ BOTWINA
Z botwiny możemy przygotować tradycyjną botwinkę - wiosenną, lekką i smaczną zupę z dodatkiem jajka gotowanego na twardo lub młodych ziemniaków. Boćwina pasuje do sałatek oraz jako składnik farszu do pierogów, naleśników i krokietów. Botwina lub boćwina często gości w Waszych domach? Z jakimi dodatkami ją podajecie!
Jeśli chcecie wiedzieć czym różni się boćwina od botwiny oraz jak przyrządza się botwinkę, przeczytajcie nasz artykuł, w którym wszystko wyjaśniamy - Boćwina, botwina czy botwinka?.
Zdjęcie: Fotolia
Kategoria promowana obowiązuje od 1 do 31 maja.
Konczi
marcinka
Magdalena88
Weronika91
Beatris
Beatris
Oczywiście miało być "jest w czym wybierać", przepraszam za literówkę:)
eli_555
redakcja
eli_555 napisał(a):
redakcja
Weronika91 napisał(a):
SylaUla
ajrinwu