Botwina - co to za warzywo?
Ma smaczne korzenie w kształcie małych bordowych buraczków, delikatne zielone liście i cienkie ogonki liściowe. Botwina to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. To niepozorne warzywo jest źródłem składników odżywczych - żelaza, potasu, magnezu, wapnia oraz błonnika, który reguluje pracę jelit i usprawnia nasz metabolizm.
Jest niskokaloryczna oraz zawiera bioflawonoidy – silne przeciwutleniacze, które usuwają z organizmu szkodliwe wolne rodniki oraz hamują rozwój komórek nowotworowych. Botwina wspaniale smakuje na surowo lub jako dodatek do sałatek, zup, chłodników, dań gotowanych na parze.
Botwinka - czym jest?
Botwinka to zupa przygotowywana z młodych liści i korzeni botwiny. Najlepiej smakuje wiosną, kiedy liście oraz korzenie botwiny są delikatne i miękkie oraz mają najwięcej smaku i aromatu. Botwinkę można podać z młodymi ziemniakami lub jajkiem, szczypiorkiem, koperkiem lub paroma pokrojonymi liśćmi szczawiu.
Z botwiny można nie tylko przyrządzić zupę botwinkę, lecz także chłodnik. Przygotowuje się go tak samo jak botwinkę, ale wzbogaca o kefir lub śmietanę, a także o dodatki – jajko, rzodkiewkę lub koperek.
Boćwina - jadalny burak liściasty
Charakteryzuje się mięsistymi dużymi zielonymi liśćmi, które są soczyste i intensywne w smaku oraz grubymi ogonkami liściowymi w kolorze pomarańczowo-czerwonym. Boćwina to inna nazwa buraka liściastego, zwanego również mangold lub bietolą, kapustą rzymską, burakiem szpinakowym.
Wyróżniamy 2 odmiany boćwiny: łodygową i liściastą. Boćwina łodygowa ma mniejsze liście na długich łodygach, a liściasta duże, pomarszczone liście na krótkich łodygach.
Liście oraz łodygi boćwiny są jadalne. Bulwy boćwiny w odróżnieniu od buraka nie nadają się do spożycia. Boćwina doskonale pasuje do sałatek, zapiekanek, zup oraz z powodzeniem może zastąpić liście kapusty w gołąbkach. To również idealny składnik farszu do pierogów, naleśników czy krokietów.
Lekkie i smaczne dania z boćwiną i botwiną
Cieszcie się wiosennym smakiem warzyw przygotowując zupę botwinkową, której jedna miseczka to stanowczo za mało. Na drugie danie skuście się na pierogi z boćwiną. Dla wielbicieli kotlecików mamy przepis na pieczone kotlety z botwinką. W towarzystwie dipu czosnkowego smakują wyśmienicie! Polecamy!
Jesteśmy ciekawi, jakie danie przygotowujecie z dodatkiem botwiny i boćwiny. My stawiamy na tradycyjną botwinkę z jajkiem. Czekamy na Wasze receptury, które zaskoczą nasze podniebienie. Do dzieła! Cenne wirtuale czekają!
SylaUla
niezły kąsek
marcinka
Weronika91