Zasady przyznawania wirtuali: każdy, kto doda własnoręcznie przygotowany przepis (z przynajmniej jednym zdjęciem) z użyciem jednego ze składników: jajka, biała kiełbasa, chrzan, majonez, margaryna, masło, bakalie, schab, królik otrzyma dodatkowo 20 wirtuali.
Zwróćcie uwagę na to, aby wybrany produkt stanowił ważny element danej potrawy, innymi słowy - bez jego udziału, dana potrawa nie byłaby tym, czym jest.
Uwaga! Przepisy na masła smakowe, kanapki posmarowane masłem czy margaryną nie będą zaliczane do kategorii promowanej.
Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, to o dodanie przepisu z kategorii promowanej trzeba się upomnieć pisząc do misia5 lub zbysiowa; w ostateczności do zozolek.
Zobacz nagrody oraz tabelę z punktacją >>>
I. JAJKA
Produkt, którego nikomu nie trzeba przedstawiać! Jajka są podstawą wielu znakomitych dań, można z nich wyczarować mnóstwo pyszności. Gdyby nie one, nie jedlibyśmy wspaniałej jajecznicy. Wielkanoc bez jajek nie istnieje!
II. BIAŁA KIEŁBASA
Czy możecie wyobrazić sobie żurek albo barszcz biały bez dodatku białej kiełbasy? My też nie! To niezastąpiony element wielkanocnego menu, jednak białą kiełbasę można także smażyć, zapiekać, gotować. Jednym słowem - dla każdego coś dobrego!
III. CHRZAN
Jeden z dodatków, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole! Podany w formie sosu doskonale uzupełnia smak mięs, wędlin oraz potraw z jajek z na zimno. Nie sposób nie wspomnieć także o zupie chrzanowej, której stanowi bazę!
IV. MAJONEZ
Majonez, będący jednym z pięciu sosów podstawowych to produkt, który można znaleźć praktycznie w każdym domu! Niezastąpiony do sałatek czy sosów, znakomicie uzupełnia smak wielu dań. Jest także jednym ze składników babki majonezowej!
V. MARGARYNA
Stosowana przez wielu jako zamiennik masła, margaryna dobrze spełnia swoje zadanie. Choć dyskusja na temat tego, który produkt jest lepszy (i zdrowszy) trwa od dawna, jej zwolenników nie brakuje! Wykorzystywana do pieczenia, smażenia a także smarowania.
VI. MASŁO
Prawdziwe masło to niezastąpiony składnik w każdej kuchni! Wykorzystywane do wyrobu ciast, mas do tortów nadaje smak także wielu potrawom! Gdyby nie ten ono, ciężko byłoby mówić o maślanych bułeczkach, kruchych ciasteczkach i wielu innych smakowitych przysmakach!
VII. BAKALIE
Trudno wyobrazić sobie świąteczne wypieki bez dodatku bakalii. Ozdobne, kolorowe mazurki, tradycyjne paschy, babki a nawet serniki - w każdej z tych słodkości sprawdzą się znakomicie! My polecamy wykorzystywać je także do dań wytrawnych - mięso nadziewane suszonymi morelami i śliwkami smakuje wyśmienicie!
VIII. SCHAB
Sekret odpowiednio przyrządzonego schabu tkwi w aromatycznej marynacie - odpowiednia mieszanka ziół i przypraw pozwoli przygotować wykwintne, wyjątkowe danie! Równie popularną wersją jest schab ze śliwką, którą często przygotowuje się z okazji świąt i uroczystości.
IX. KRÓLIK
Mięso królika jest delikatne i lekkostrawne, dzięki czemu idealnie nadaje się dla osób stosujących dietę. Podane w aromatycznym sosie lub w marynacie z pewnością zadowoli niejedno, nawet najwybredniejsze podniebienie. Pieczone, duszone, gotowane czy smażone? Wybór należy do Ciebie!
Kategoria promowana obowiązuje od 1 do 31 marca.
Zwróćcie uwagę na to, aby wybrany produkt stanowił ważny element danej potrawy, innymi słowy - bez jego udziału, dana potrawa nie byłaby tym, czym jest.
Uwaga! Przepisy na masła smakowe, kanapki posmarowane masłem czy margaryną nie będą zaliczane do kategorii promowanej.
Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, to o dodanie przepisu z kategorii promowanej trzeba się upomnieć pisząc do misia5 lub zbysiowa; w ostateczności do zozolek.
Zobacz nagrody oraz tabelę z punktacją >>>
I. JAJKA
Produkt, którego nikomu nie trzeba przedstawiać! Jajka są podstawą wielu znakomitych dań, można z nich wyczarować mnóstwo pyszności. Gdyby nie one, nie jedlibyśmy wspaniałej jajecznicy. Wielkanoc bez jajek nie istnieje!
II. BIAŁA KIEŁBASA
Czy możecie wyobrazić sobie żurek albo barszcz biały bez dodatku białej kiełbasy? My też nie! To niezastąpiony element wielkanocnego menu, jednak białą kiełbasę można także smażyć, zapiekać, gotować. Jednym słowem - dla każdego coś dobrego!
III. CHRZAN
Jeden z dodatków, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole! Podany w formie sosu doskonale uzupełnia smak mięs, wędlin oraz potraw z jajek z na zimno. Nie sposób nie wspomnieć także o zupie chrzanowej, której stanowi bazę!
IV. MAJONEZ
Majonez, będący jednym z pięciu sosów podstawowych to produkt, który można znaleźć praktycznie w każdym domu! Niezastąpiony do sałatek czy sosów, znakomicie uzupełnia smak wielu dań. Jest także jednym ze składników babki majonezowej!
V. MARGARYNA
Stosowana przez wielu jako zamiennik masła, margaryna dobrze spełnia swoje zadanie. Choć dyskusja na temat tego, który produkt jest lepszy (i zdrowszy) trwa od dawna, jej zwolenników nie brakuje! Wykorzystywana do pieczenia, smażenia a także smarowania.
VI. MASŁO
Prawdziwe masło to niezastąpiony składnik w każdej kuchni! Wykorzystywane do wyrobu ciast, mas do tortów nadaje smak także wielu potrawom! Gdyby nie ten ono, ciężko byłoby mówić o maślanych bułeczkach, kruchych ciasteczkach i wielu innych smakowitych przysmakach!
VII. BAKALIE
Trudno wyobrazić sobie świąteczne wypieki bez dodatku bakalii. Ozdobne, kolorowe mazurki, tradycyjne paschy, babki a nawet serniki - w każdej z tych słodkości sprawdzą się znakomicie! My polecamy wykorzystywać je także do dań wytrawnych - mięso nadziewane suszonymi morelami i śliwkami smakuje wyśmienicie!
VIII. SCHAB
Sekret odpowiednio przyrządzonego schabu tkwi w aromatycznej marynacie - odpowiednia mieszanka ziół i przypraw pozwoli przygotować wykwintne, wyjątkowe danie! Równie popularną wersją jest schab ze śliwką, którą często przygotowuje się z okazji świąt i uroczystości.
IX. KRÓLIK
Mięso królika jest delikatne i lekkostrawne, dzięki czemu idealnie nadaje się dla osób stosujących dietę. Podane w aromatycznym sosie lub w marynacie z pewnością zadowoli niejedno, nawet najwybredniejsze podniebienie. Pieczone, duszone, gotowane czy smażone? Wybór należy do Ciebie!
Kategoria promowana obowiązuje od 1 do 31 marca.
2milutka
Alex_M
redakcja
Pozdrawiamy!
Alex_M napisał(a):
redakcja
2milutka napisał(a):
Mniam1
jaNina
Kniejson
migotka28
karola25
redakcja
Mniam1 napisał(a):
redakcja
Kniejson napisał(a):